Οι επενδύσεις της DEMO στην Έρευνα & Ανάπτυξη ενισχύουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και συμβάλλουν στο Βrain Gain
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική επενδυτική προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με κεφάλαια συνολικής αξίας κοντά στο 1 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνονται κατά 50% στην Έρευνα & Ανάπτυξη.
Σε αυτό το περιβάλλον, η DEMO ΑΒΕΕ, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 2021 ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο άνω των 350 εκατ. ευρώ που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της παγκοσμίως και την είσοδό της σε τομείς υψηλής αναπτυξιακής προοπτικής, όπως είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της DEMO περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: παραγωγή δραστικών ουσιών γενοσήμων φαρμάκων στην Τρίπολη και το Κρυονέρι Αττικής, παραγωγή πρώτων υλών στην Τρίπολη, έρευνα και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και στο Κρυονέρι, και βιοτεχνολογικά προϊόντα στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων που αναπτύσσει η DEMO στη Θέρμη Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε συνολική έκταση 2.400 τ.μ. και στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Στο Κέντρο έχουν ήδη εγκατασταθεί 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Μεταξύ αυτών, τα 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) που εγκαταστάθηκαν το 2021 είναι τα περισσότερα σε φαρμακευτική εταιρεία της Ευρώπης.
Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης είναι στελεχωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητές του. Στόχος είναι η ανάπτυξη, κάθε χρόνο, 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων.
Είναι σημαντικό ότι στο Κέντρο υπάρχει Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. Πρόκειται για το μοναδικό Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού που βρίσκεται σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Επίσης, το Κέντρο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο εργαστηριακών χώρων για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η επέκταση του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας. Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία -όπως π.χ. αυτό της Τρίπολης- τα οποία, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους, θα παράγουν δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε βιομηχανική κλίμακα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Βιοτεχνολογική έρευα στην Αττική
Οι επενδύσεις της DEMO αφορούν επίσης στη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες και τη δημιουργία Βίο-Ακαδημίας (ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να γίνουν ο θύλακας έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών).
Οι επενδύσεις της DEMO στον τομέα της Βιοτεχνολογίας είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. H μονάδα της στον Άγιο Στέφανο Αττικής μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα, όπου πολλές ιδέες και ερευνητικά πρότζεκτς τα οποία ξεκινούν από τα πανεπιστήμια και την ερευνητική κοινότητα, θα μπορέσουν να προχωρήσουν από την εργαστηριακή στη βιομηχανική κλίμακα.
Με τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, η DEMO δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα, συμβάλλοντας στο Βrain Gain με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Επιπλέον, προωθώντας την επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συμβάλλει στη διασφάλιση της επάρκειας του εθνικού συστήματος υγείας σε βιοομοειδή φάρμακα.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ