Υγεία

Πώς η εμμηνόπαυση επιδρά στη συναισθηματική ζωή της γυναίκας – Άμεση Ενημέρωση


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, 12:22

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019. Είναι η μόνη μη κερδοσκοπική οργάνωση ατόμων της Ελλάδας αφιερωμένη στην προώθηση της υγείας και της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων και κυρίως των γυναικών της μέσης ηλικίας και μετά, μέσω της κατανόησης  της εμμηνόπαυσης και της υγιούς γήρανσης. Με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δημιουργείται ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης με κάθε τρόπο των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Προβλήματα αισθητικής, υγείας, ευεξίας και συναισθημάτων, γίνεται προσπάθεια να λυθούν μέσα από την λειτουργία του οργανισμού.

Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών και του ευρέως κοινού καθώς και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας γύρω από ζητήματα που αφορούν την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.

Η Αθανασία Παππά, Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, στην οποία είναι πρόεδρος μας μιλά για την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; 

Στην εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση (τα χρόνια πριν σταματήσει για πάντα η περίοδος της γυναίκας) συχνά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • διαταραχές στον κύκλο της περιόδου (πιο σύντομος / πιο μεγάλος)
  • εξάψεις, εφίδρωση κατά τη νύχτα
  • διαταραχές ύπνου / αϋπνίες
  • πνευματική σύγχυση
  • ίλιγγος & ταχυπαλμία
  • εξάντληση, υπνηλία, απώλεια δυνάμεων και ενεργητικότητας
  • διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη
  • απώλεια συγκέντρωσης, διάσπαση προσοχής
  • κακή διάθεση, κυκλοθυμία, ξαφνικές ψυχολογικές μεταπτώσεις, ευσυγκινησία
  • συχνοουρία. τακτικές ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδα
  • φούσκωμα, πρήξιμο, κατακρατήσεις υγρών
  • αύξηση βάρους / πτώση του μεταβολισμού και των καύσεων
  • απώλεια Libido ή μειωμένη επιθυμία για συνεύρεση με το σύντροφο,
  • ξηρότητα στον κόλπο,
  • ξηροδερμία

Πως συνδέεται η εμμηνόπαυση με την εγκεφαλική ομίχλη; 

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η μνήμη των γυναικών στην πραγματικότητα αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, επομένως αυτά τα παράπονα είναι αληθινά – δεν είναι στη φαντασία των γυναικών. Η εγκεφαλική σύγχυση είναι φυσιολογική και κοινή στη μέση ηλικία. Αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Ωστόσο, είναι συνήθως αρκετά ήπια και θα βελτιωθούν μετά την εμμηνόπαυση

Η εγκεφαλική σύγχυση στην εμμηνόπαυση είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διαταραχών στην καθημερινή ζωή (λανθασμένη τοποθέτηση αντικειμένων όπως τα κλειδιά), δυσκολία συγκέντρωσης (απουσία, χάνοντας μια σειρά από σκέψεις, αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, ξεχνάς τον λόγο για να κάνεις κάτι (όπως γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο) και ξεχνάς ραντεβού και εκδηλώσεις.

Αυτά τα παράπονα μνήμης μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή και πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων, και σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, και οι διαταραχές του ύπνου καθώς και οι αλλαγές διάθεσης. 

Υπάρχουν συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή της γυναίκας, καθώς και την ψυχική της υγεία. Ανάλογα λοιπόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας αυτή η περίοδος βιώνεται διαφορετικά. Ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι γνωστό ότι αυξάνεται μεταξύ των γυναικών καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, υποκείμενες ευπάθειες στην κατάθλιψη και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. 

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει καθώς προχωράτε από την προ εμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει σε συναισθηματικές αλλαγές όπως θλίψη, ευερεθιστότητα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αλλαγές στη διάθεση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επηρεάζουν τη ζωή σας περισσότερο από περιστασιακά, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις συντροφικές σχέσεις; 

Οι γυναίκες νιώθουν άβολα να μιλήσουν με το σύντροφό τους για την εμμηνόπαυση επειδή θεωρούν ότι μεγαλώνουν ηλικιακά και απειλείται η γυναικεία τους υπόσταση. Επιπλέον, τα μειωμένα οιστρογόνα, η ψυχική και σωματική κούραση, οι διαταραχές στη διάθεση, ο φόβος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Πολλές γυναίκες νιώθουν λιγότερο ελκυστικές ή λιγότερο ικανοποιημένες με το σώμα τους (μπορεί και ο σύντροφος να επιδίδεται σε αρνητική κριτική για το σώμα). Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μπορεί να μειώνεται ή αυτές να γίνονται μόνο για να ικανοποιηθεί ο σύντροφος, στάση που συνάδει με κοινωνικοπολιτιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας. Αυτό προκαλεί απογοήτευση, ενοχή, σεξουαλική και ψυχική απομάκρυνση στο ζευγάρι, ειδικά αν πριν την εμμηνόπαυση υπήρχε ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η γυναίκα μπορεί να νιώθει παραμελημένη και μόνη και ένας σύντροφος που δεν κατανοεί όλες αυτές τις αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση επιτείνει την αίσθηση ότι δεν είναι επιθυμητή. Η γνώση για τις ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση καθιστά το σύντροφο περισσότερο έτοιμο να κατανοήσει την κατάσταση της συντρόφου του και να της συμπαρασταθεί.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button