Υγεία

Τι πρέπει να γίνει για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα – Άμεση Ενημέρωση


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, 09:33

Καθώς οι ανάγκες για φάρμακα αυξάνονται ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού και της νοσηρότητας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση την κατάσταση στον κλάδο του φαρμάκου και αναφέρθηκαν στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δε θα σταματήσουν στην ελληνική αγορά όσο οι τιμές είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Οι χαμηλές τιμές είναι η ουσιαστική αιτία των λεγόμενων «παράλληλων εξαγωγών» δηλαδή η διάθεση των φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα αλλά στη συνέχεια αντί να διατεθούν στη χώρα εξάγονται σε ευρωπαϊκές αγορές όπου οι τιμές είναι υψηλότερες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές στην ελληνική αγορά κυμαίνονται στο 1/4 ή το 1/5 της τιμής των ιδίων σκευασμάτων που διατίθενται στη Γερμανία και αυτό το μεγάλο περιθώριο κέρδους ωθεί κάποιους χονδρεμπόρους στις παράλληλες εξαγωγές. Ο ΣΦΕΕ ζητάει διαφάνεια στη διακίνηση φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακαποθηκών. Να σημειωθεί ότι από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καταθέτουν στον ΕΟΦ καθημερινά τις πωλήσεις των φαρμάκων τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ παραλήπτη.

Απαντώντας σε ανακοίνωση του ΕΟΦ για το θέμα των ελλείψεων και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΣΦΕΕ τονίζει πως η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων δεν θα μειώσει τις ελλείψεις εάν δεν εξασφαλίζονται η διαφάνεια και ο έλεγχος στην αλυσίδα διανομής, ενώ κάτι τέτοιο θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία.

Όσον αφορά το χρόνο έγκρισης και διαθεσιμότητας των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, ο ΣΦΕΕ λέει ότι είναι μεγαλύτερος από αυτόν που επικρατεί στην Ευρώπη. Τα καινοτόμα φάρμακα φθάνουν στους Έλληνες ασθενείς μετά από 674 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 517 ημέρες. Την επόμενη 5ετία θα κυκλοφορήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες νέα φάρμακα αλλά δεν θα φτάσουν έγκαιρα στους Έλληνες ασθενείς, ενώ κάποια μπορεί να μην φτάσουν καθόλου λόγω των χαμηλών τιμών. Την περίοδο 2018 – 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 168 σκευάσματα, εκ των οποίων μόνο τα 90 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και μόνο το 42% είναι πλήρως διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς.

Σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα οι βασικές προτάσεις του ΣΦΕΕ είναι οι εξής:

  • Δημιουργία ενός εναρμονισμένου συστήματος πρόληψης της ΕΕ με βάση έναν κοινό ορισμό των ελλείψεων και με τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης και ενημέρωσης.
  • Χρήση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVS) για την πρόληψη της έλλειψης φαρμάκων και την παρακολούθηση των προμηθειών των ΚΑΚ σε χονδρεμπόρους και φαρμακεία.
  • Διαφάνεια και κατανόηση της εκάστοτε ζήτησης, μέσα από την χρήση δεδομένων (συνεργασία με το ECDC προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ορατότητα για ενδεχόμενες μελλοντικές ελλείψεις).

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button