Ποια είναι η ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία για τον άνθρωπο; – Άμεση Ενημέρωση
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, 08:32
Ζήσης Ψάλλας
Η συνεχιζόμενη έρευνα από τον καθηγητή Lewis Halsey και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Roehampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε ότι υπάρχει μια “ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία” για τον άνθρωπο που είναι μεταξύ 40°C και 50°C.
Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να εξηγηθεί η αύξηση της μεταβολικής ενέργειας σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ο καθηγητής Halsey και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, ένα μέτρο της ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει το ανθρώπινο σώμα για να συνεχίσει να υπάρχει, μπορεί να είναι υψηλότερος όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε ζεστές και υγρές συνθήκες.
«Έχει γίνει αρκετή δουλειά σχετικά με το εύρος των θερμοκρασιών που προτιμούν να ζουν τα διάφορα ζωικά είδη όσον αφορά τους ελάχιστους μεταβολικούς ρυθμούς και επομένως όταν η ενεργειακή τους δαπάνη είναι χαμηλά, αλλά, περιέργως, οι πληροφορίες είναι πολύ λιγότερο διαθέσιμες για τους ανθρώπους όταν λαμβάνονται υπόψη τα ανώτερα όρια της θερμικής ουδέτερης ζώνης», λέει ο Halsey.
Η κατανόηση των θερμοκρασιών στις οποίες αρχίζουν να αυξάνονται οι ανθρώπινοι μεταβολικοί ρυθμοί και πώς αυτό ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας, τον αθλητισμό, την ιατρική και τα διεθνή ταξίδια. «Αυτή η έρευνα παρέχει θεμελιώδεις γνώσεις για το πώς αντιδρούμε σε μη βέλτιστα περιβάλλοντα και πώς διαφέρει το «βέλτιστο» μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά», προσθέτει.
Ο καθηγητής Halsey και η ομάδα του διερευνούν το πώς η καρδιακή λειτουργία επηρεάζεται από θερμοκρασίες πάνω από την “ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία” και πώς διαφέρουν οι επιπτώσεις στην καρδιά μεταξύ των ατόμων ανάλογα με ηλικία και τη φυσική κατάσταση. «Βρήκαμε κάποιες σημαντικές αλλαγές στις αντιδράσεις της καρδιακής λειτουργίας απέναντι στη θερμότητα μεταξύ διαφόρων κατηγοριών ανθρώπων, με το πιο πρωτότυπο να είναι μεταξύ των δύο φύλων», λέει ο Halsey. «Δηλαδή, κατά μέσο όρο, οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν βασικές διαφορές στις καρδιαγγειακές τους αποκρίσεις στη ζέστη».
Η ομάδα του Halsey μέτρησε λεπτομερώς την καρδιακή λειτουργία χρησιμοποιώντας υπερηχοκαρδιογράφο τελευταίας τεχνολογίας. «Δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει αυτό το κιτ στη ζέστη», προσθέτει. «Είναι το είδος του εξοπλισμού που θα έβλεπες στα νοσοκομεία, αλλά σπάνια στα ερευνητικά εργαστήρια. Χτίζουμε σταθερά μια εικόνα σχετικά με το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο θερμικό στρες, πόσο προσαρμόσιμο μπορεί να είναι, τα όρια σε αυτές τις προσαρμογές και, κυρίως, πόσο ποικίλες είναι οι αντιδράσεις μεταξύ των ατόμων. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, αυτή η γνώση γίνεται όλο και πιο πολύτιμη».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ