H άλιπη μάζα σώματος συνδέεται με το ποσοστό αποβολής του αλκοόλ στις γυναίκες
Ζήσης Ψάλλας
Ο ρυθμός με τον οποίο οι γυναίκες αποβάλλουν το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματός τους προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό από την άλιπη μάζα του σώματός τους, αν και η ηλικία παίζει επίσης ρόλο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη.
Η άλιπη μάζα του σώματος ορίζεται στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol Clinical and Experimental Research, ως το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου μείον το λίπος.
«Πιστεύουμε ότι η ισχυρή σχέση που βρήκαμε μεταξύ της άλιπης μάζας σώματος των συμμετεχόντων και του ρυθμού αποβολής του αλκοόλ οφείλεται στη σχέση που υπάρχει μεταξύ της άλιπης μάζας του σώματος και του άπαχου ηπατικού ιστού -του τμήματος του ήπατος που είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του αλκοόλ», είπε η επικεφαλής της μελέτης M. Yanina Pepino, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.
Για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύστασης του σώματος και των ποσοστών αποβολής αλκοόλ, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων μιας προηγούμενης μελέτης. Το συνδυασμένο δείγμα από τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση περιελάμβανε 143 γυναίκες ηλικίας από 21 έως 64 ετών που αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα δεικτών μάζας σώματος -από υγιές βάρος έως σοβαρή παχυσαρκία. Μεταξύ αυτών ήταν 19 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε διαφορετικούς τύπους βαριατρικής χειρουργικής.
Σε ένα υποδείγμα 102 από αυτές τις γυναίκες, οι ερευνητές είχαν μετρήσει τις αναλογίες άπαχου και λιπώδους ιστού στο σώμα τους και υπολόγισαν τους δείκτες μάζας σώματος τους. Με βάση τον ΔΜΣ, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: φυσιολογικό βάρος, που περιελάμβανε γυναίκες με ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9, υπέρβαρες με ΔΜΣ από 25 έως 29,9.και παχύσαρκες με ΔΜΣ άνω του 30.
Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ είχαν όχι μόνο περισσότερη μάζα λίπους από τις γυναίκες υγιούς βάρους, αλλά είχαν επίσης περισσότερη άλιπη μάζα. Κατά μέσο όρο, η ομάδα με παχυσαρκία είχε 52,3 κιλά άλιπης μάζας, σε σύγκριση με τα 47,5 κιλά στην ομάδα κανονικού βάρους.
Οι συμμετέχουσες έλαβαν μια ενδοφλέβια έγχυση αλκοόλ με ρυθμό ελεγχόμενο από ένα σύστημα υποβοηθούμενο από υπολογιστή. Το σύστημα υπολόγισε τους εξατομικευμένους ρυθμούς έγχυσης με βάση την ηλικία, το ύψος, το βάρος και το φύλο και προγραμματίστηκε έτσι ώστε να φτάσει σε μια συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα στο 0,06% εντός 15 λεπτών και να διατηρήσει αυτό το επίπεδο για περίπου δύο ώρες. Χρησιμοποιώντας αλκοτέστ, δείγματα αναπνοής συλλέγονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων για την εκτίμηση της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα των συμμετεχόντων και την παροχή ανατροφοδότησης στο σύστημα.
«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη άλιπη σωματική μάζα συσχετίστηκε με ταχύτερο ρυθμό αποβολής του αλκοόλ, ιδιαίτερα στις γυναίκες στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες», δήλωσε η Neda Seyedsadjadi, μεταδιδακτορική υπότροφος στο πανεπιστήμιο και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Τα μέσα ποσοστά αποβολής του αλκοόλ ήταν 6 γραμμάρια την ώρα για την ομάδα υγιούς βάρους, 7 γραμμάρια για την ομάδα υπέρβαρων και 9 γραμμάρια για την ομάδα με παχυσαρκία.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ