Η Bristol Myers Squibb στηρίζει την προαγωγή της συμπερίληψης των ατόμων με προβλήματα ακοής
Στην απώλεια της ακοής, μία «αόρατη» αναπηρία που εκτιμάται ότι επηρεάζει 25.000 – 30.000 Έλληνες, ήταν αφιερωμένη η εσωτερική εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb Ελλάδας, με τίτλο “Embracing the hands – uniting through signs”. Κεντρική προσκεκλημένη ήταν η διερμηνέας νοηματικής γλώσσας Σοφία Ρομπόλη, η οποία παρουσίασε τις ιδιαίτερες πτυχές του ρόλου της και μοιράστηκε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της με τους συμμετέχοντες. Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης των εργαζομένων για την Αναπηρία, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εταιρικής πολιτικής για την προαγωγή της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης εντός και εκτός του χώρου εργασίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα άσκηση ενσυναίσθησης. Οι εργαζόμενοι φόρεσαν ωτοασπίδες και προσωρινά βρέθηκαν στη θέση των μη ακουόντων, βιώνοντας την αίσθηση της απομόνωσης που δημιουργεί η αδυναμία έκφρασης και η έλλειψη κατανόησης των αναγκών ή των επιθυμιών τους. Με την ενέργεια αυτή, οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν το χάσμα ανάμεσα στην κοινότητα των κωφών και την κοινότητα των ακουόντων που δημιουργεί η απουσία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας.
Όπως ανέφερε η κα Ρομπόλη, αυτό το χάσμα καλούνται να γεφυρώσουν οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας. Συνοδεύοντας τα κωφά άτομα για την εξυπηρέτηση κάθε είδους καθημερινής υποχρέωσης ή ανάγκης (ιατρικά ραντεβού, επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κλπ.) και βοηθώντας τα να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν, ο διερμηνέας διευκολύνει την αυτονομία τους και τα βοηθά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η συχνή ή καθημερινή επαφή μεταξύ του διερμηνέα και του μη ακούοντα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης, σημείωσε επίσης η κα Ρομπόλη, παρουσιάζοντας την πιο «ανθρώπινη» διάσταση του ρόλου της και αναφέροντας παραδείγματα από την προσωπική της εμπειρία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η εργασία της διερμηνείας είναι αρκετά απαιτητική και διέπεται από συγκεκριμένο κώδικα ηθικής. Για να ανταποκριθεί στον ρόλο του, ο διερμηνέας θα πρέπει να διαθέτει υπομονή, ενέργεια, συναισθηματική νοημοσύνη, ψυχραιμία και φυσικά, κατανόηση και εχεμύθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bristol Myers Squibb Ελλάδας εκφράζει και έμπρακτα την υποστήριξή της στα άτομα με απώλεια ακοής, προχωρώντας σε δωρεά προς την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.), για την κάλυψη του κόστους 60 ωρών διερμηνείας σε κωφά άτομα που επισκέπτονται ιατρικές κλινικές ή δομές υγείας όταν έχουν ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή νοσηλεία.
Με αφορμή τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol Myers Squibb Ελλάδας, δήλωσε: «H Αναπηρία αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας για την προαγωγή της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερή μας δέσμευση για την υποστήριξη κάθε μορφής διαφορετικότητας. Η παρούσα εκδήλωση μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα μια «αόρατη» μορφή αναπηρίας, την απώλεια ακοής, και να εμπνευστούμε από τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Στη BMS, αναγνωρίζουμε ότι η πραγματική πρόοδος μιας κοινωνίας επιτυγχάνεται όταν όλοι απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες έκφρασης και συμμετοχικότητας και θα συνεχίσουμε να προωθούμε μια συμπεριληπτική νοοτροπία σε όλες τις εκφάνσεις των δράσεών μας».
Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (OM.K.E.) έχει ως στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων κατά των κωφών και βαρήκοων ατόμων και τη διασφάλιση της αυτονομίας και της πλήρους ένταξής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και της Πολιτείας και προωθεί τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη θεσμοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ