Τρομάζει χώρες κι αγορές, η ενεργειακή και ψηφιακή εξάρτηση της ανθρωπότητας από την Κίνα
Τρομάζει τον κόσμο και τις αγορές, η σχεδόν αποκλειστική διείσδυση και κατοχή της Κίνας στις λεγόμενες σπάνιες γαίες.
Τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα αποτελούν βασικές πρώτες ύλες στην εποχή της πράσινης και ψηφιακής εποχής, που διανύουμε. Καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν η Κίνα αναδεικνύεται στον σημαντικότερο παίκτη. Ο κινέζικος γίγαντας, αν και οι εργαζόμενοί του αγκομαχούν, μοιάζει να είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής της νέας εποχής.
Στις σπάνιες γαίες κατατάσσονται το κοβάλτιο, το ευρώπιο, το δημήτριο, το λανθάνιο, το προμέθιο, το σαμάριο, το λουτέτιο, το γαδολίνιο, το νεοδύμιο, το πρασεοδύμιο, το σκάνδιο, το θούλιο, το τέρβιο, το υττέρβιο, το ύττριο, κ.ά.
Παρόλο που πολλοί νομίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέταλλα και γι΄ αυτό ονομάζονται σπάνιες γαίες ωστόσο, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Ορισμένα μέταλλα υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα, που ήδη χρησιμοποιούνται, όπως είναι ο χρυσός.
Έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες, δεν είναι συγκεντρωμένα σ΄ένα σημείο ώστε να είναι η εξόρυξή τους συμφέρουσα ή είναι δύσκολη η επεξεργασία τους, γιατί συνδέονται και με άλλα πετρώματα. Το θέμα είναι πως κι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην αξιοποίηση ορισμένων σπάνιων γαιών αλλά η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει με το θέμα της ΛΑΡΚΟ, που έχει σημαντική τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με όσα γράφονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Κίνα έχει συγκεντρώσει σχεδόν το 95% – 98% των σπάνιων γαιών, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με όλα τα προϊόντα, που αγοράζουμε, για την εφαρμογή των ψηφιακών εφαρμογών κι αφορούν σε: κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων, πυρηνικούς αντιδραστήρες κ.ά.
Μέχρι στιγμής η Κίνα εκτιμάται πως έχει συγκεντρώσει είτε η ίδια είτε σε χώρες δορυφόρους της το 95% έως 98% των σπάνιων γαιών, μέσω δικών της εταιρειών, που εδρεύουν σε άλλες ασιατικές χώρες.
Η Κίνα αναδεικνύεται στον Νο1 παίκτη της νέας οικονομικής εποχής αφήνοντας πίσω της και την Αμερική και την Ευρώπη. Η ποσότητα, που εκτιμάται, πως έχει σήμερα η Κίνα εκτιμάται κοντά στα 99 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Στις σπάνιες γαίες με βάση τα υπαρκτά ορυχεία και πάλι εκτιμάται, πως είναι πρώτη η Κίνα, με ποσοστό 57,7%. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, που έχουν γίνει, δεύτερη χώρα οι ΗΠΑ με ποσοστό μόλις 15,63% και η Βιρμανία με 12,34%. Ακολουθούν: Αυστραλία, Μαδαγασκάρη, Ινδία, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Βιετνάμ και Μπουρούντι στην Αφρική.
Από τις υψηλότερες τιμές πάντως στην κινέζικη αγορά φαίνεται να έχουν το οξείδιο του Ολμίου, το οξείδιο του πρασεοδυμίου και το οξείδιο του νεοδυμίου. Πολύ υψηλή είναι κι η τιμή του ευρώπιου, που θεωρείται από τις πιο σημαντικές σπάνιες γαίες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τον Σεπτέμβριο του 2021 το οξείδιο του ολμίου αποτιμήθηκε στα 895.000 γουάν ανά μετρικό τόνο. Αν αντιληφθούμε πως ο μέσος μισθός ενός κατώτερου δημοσίου υπαλλήλου στην Κίνα είναι κοντά στα 1.329 γουάν, δηλαδή περίπου 189 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι ένας μετρικός τόνος ολμίου, που τον συναντάμε στον γαδολινίτη και στον μοναζίτη κοστίζει 127.280 ευρώ!
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ