Η Αθηνά Μπερδέκα μας εξηγεί πώς τα παιδιά μπορούν να γίνουν σκηνοθέτες του εαυτού τους
Το θέατρο για παιδιά είναι κάτι πολύ ελάχιστα ανεπτυγμένο στην Ελλάδα, η Αθηνά Μπερδέκα όμως προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.
Το CNN Greece μίλησε μαζί της για το καινούριο της πρότζεκτ «Μικροί Ήρωες σε Κρίση».
Η ίδια μας εξήγησε γιατί ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο, πως βλέπει τον θεατρικό χώρο στην Ελλάδα, τι θα συμβούλευε ένα γονιό και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Η ηθοποιός Αθηνά Μπερδέκα γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από την Aνωτέρα Δραματική Σχολή Aθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕKΠΑ).
Οι «Μικροί Ήρωες σε Κρίση», το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του θεατρικού οργανισμού MeWe που εξειδικεύει την εκπαιδευτική του δράση στη δημιουργία παραστάσεων από τα παιδιά για τα παιδιά, παρουσιάζουν «Το παγάκι που δακρύζει».
Μια θεατρική παράσταση με θέμα την κλιματική κρίση, με live μουσική, πρωτότυπο κείμενο και ενήλικες επαγγελματίες ερμηνευτές επί σκηνής, τους οποίους σκηνοθετούν τα ίδια τα παιδιά! Στις 5 και 6 Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, όπως τη θέλουν, έχοντας στα χέρια μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, με σκοπό να δημιουργήσουν ελεύθερα τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Αθηνάς Μπερδέκα:
Πόσο καιρό ασχολείστε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Αθηνά Μπερδέκα: Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ σε κάθε μας δημιουργία, ταινία ή παράσταση να φέρνω όλο και πιο κοντά τα παιδιά στον πυρήνα της έμπνευσης. Οι ιδέες τους κάθε φορά με εντυπωσιάζουν και μου προκαλούν τον θαυμασμό. Χρόνια τώρα γύρναγε στο μυαλό μου να βρεθούν τα παιδιά στο ρόλο του σκηνοθέτη. Και να που βρέθηκαν οι συγκυρίες και έγινε. Και τα παιδιά για μια ακόμα φορά μας κατέπληξαν.
Τι σας τράβηξε στο να κάνετε μία παράσταση για παιδιά από παιδιά;
Αθηνά Μπερδέκα: Μου αρέσει πολύ να δουλεύω μαζί τους και εμπιστεύομαι την άποψη τους για το τι θεωρούν όμορφο και τι άσχημο. Εδώ και χρόνια σε ό,τι δημιουργούμε τα βλέπω σαν συνεργάτες μου και όχι σαν μαθητές μου και δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.
Πιστεύετε πως τα σημερινά παιδιά παίρνουν καλή παιδεία στο σχολείο; Τι θα αλλάζατε εσείς στο σημερινό σύστημα διαπαιδαγώγησης;
Αθηνά Μπερδέκα: Πιστεύω ότι εσκεμμένα στα σημερινά παιδιά δεν προσφέρεται καλή παιδεία. Δεν προάγεται ούτε η κριτική σκέψη του κάθε παιδιού, ούτε η έννοια της ομάδας. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν μαθαίνουν να τα διεκδικούν. Τα παιδιά είναι μπροστά σε μία βαθιά κρίση αξιών και νιώθουν μπερδεμένα. Αν μπορέσουμε να βρούμε ποιος μπορεί να έχει συμφέρον σε μία τέτοια κατάσταση θα αντιληφθούμε γιατί δεν αλλάζει το σύστημα διαπαιδαγώγησης.
Πώς βλέπετε τον θεατρικό χώρο στην Ελλάδα;
Αθηνά Μπερδέκα: Υπάρχουν πολλές καινούργιες ομάδες και πολλοί καινούργιοι καλλιτέχνες που δημιουργούν εξαιρετικές δουλειές με ρίσκο, τόλμη και συνέπεια και πάρα πολλοί καλλιτέχνες που ακολουθούν έναν δρόμο που δεν προάγει τον πολιτισμό αλλά τη δική τους προσωπική φιλοδοξία. Σαν θεατής μου αρέσει που μπορώ να διαλέγω τι θέλω να βλέπω και τι όχι.
Τι άλλο ετοιμάζετε; Θα δούμε κάτι δικό σας μέσα στο χειμώνα;
Αθηνά Μπερδέκα: Το Σεπτέμβρη θα είμαι στη Μήλο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικρός Πρίγκιπας: η φιλία ως αντίδοτο της μοναξιάς» που οργανώνει η Φιλιώ Λούβαρη και το Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου. Μια δράση που είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους από 8 έως 18 ετών.
Παράλληλα θα δουλεύουμε με την MeWe το νέο μας βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «It’s a wrap» που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και απευθύνεται σε έφηβους που θα διερευνήσουν το δυναμικό τους στον κόσμο της 7ης τέχνης.
Με μια σειρά εργαστηρίων από έμπειρους κινηματογραφιστές θα δοθούν τα εργαλεία στα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία.
Επίσης έχουμε καταθέσει στο Φεστιβάλ Αθηνών μία πρόταση για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εφήβους του κέντρου της Αθήνας που θα καταλήγει σε ένα πολύ πρωτότυπο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και αναμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε αν τελικά θα πραγματοποιηθεί.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα σημερινό γονέα;
Αθηνά Μπερδέκα: Να καταφέρνουμε να αποδεχόμαστε τα παιδιά μας όπως είναι χωρίς να τα φορτώνουμε με τις προσδοκίες μας. Να αναγνωρίζουμε το όμορφο σε κάθε παιδί και να σεβόμαστε τον μαγικό κόσμο που κρύβει μέσα του.
Προωθεί η Ελλάδα την τέχνη στα σχολεία ή μήπως όχι;
Αθηνά Μπερδέκα: Όχι δεν την προωθεί. Η θεατρική αγωγή τελειώνει στην Τετάρτη δημοτικού. Πώς μπορεί να είναι πιο σημαντική η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία από την έκφραση των συναισθημάτων ενός νήπιου μέσα από το χορό; Ευτυχώς όμως γονείς , εκπαιδευτικοί, σύλλογοι και οργανώσεις δεν σταματούν και συνεχίζουν να παλεύουν για να υπάρχει η τέχνη στη ζωή των παιδιών.
Προκρατήσεις για το μοναδικό αυτό εγχείρημα από τις 24 Ιουλίου στο digitalculture.gov.gr και στο nationalopera.gr. Είσοδος ελεύθερη.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.