Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά 135.000 ασθενείς – Galaksias.gr
Ψηφίζεται σήμερα (21.12.2022) στην Βουλή, το νομοσχέδιο που ορίζει την σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών στο υπουργείο Υγείας, όπου εγγράφονται οι ασθενείς που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας.
Επίσης, θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αποζημίωση µε νοσήλια ή µε τροφεία ή ανά επίσκεψη των υπηρεσιών που παρέχονται από τις Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.) και προσδιορίζεται η καταβολή της από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), εφόσον συμβάλλονται µε τις Δ.Α.Φ.Α, για την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους ασφαλισμένους τους, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες για αυτούς διατάξεις.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της υγείας και πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν βαρέως και που μέχρι σήμερα ήταν παρατημένοι από την πολιτεία.
Σημείωσε ότι υπολογίζονται 135.000 ασθενείς σε αυτήν την κατάσταση που περιμένουν στωικά, εδώ και χρόνια, αυτοί και οι συγγενείς τους, την πολιτεία να έχει πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα. «Αν ακούσουμε τα νούμερα θα πούμε «αν είναι δυνατόν αυτός ο χώρος να μην έχει αυτήν τη θεσμική του διάσταση και τη νομοθετική κάλυψη».
Από τους 135.000 ασθενείς με τις οικογένειές τους που χρειάζονται τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ετησίως:
- το 37% των αναγκών για ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αφορά κακοήθεις νεοπλασίες
- το υπόλοιπο 63% χρόνιες ασθένειες.
- το 95% από τους ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν ανακουφιστική φροντίδα κατ’ οίκον.
- το 3,5% των ασθενών έχουν ανάγκη νοσηλείας σε δομές.
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας χρειάζονται και τα παιδιά τόσο εξαιτίας προβλημάτων κατά τη νεογνική ηλικία όσο και λόγω συγγενών και χρόνιων σοβαρών παθήσεων», τόνισε ο βουλευτής.
Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ταχύτατες διαδικασίες και ελάχιστη γραφειοκρατία, προκειμένου μονάδες που ήδη λειτουργούν να λάβουν σάρκα και οστά, και οι νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν να προσφέρουν άμεσα έργο.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, είπε ότι από τα 95 άρθρα μόνο τα 15 αφορούν την ανακουφιστική φροντίδα. Πολλά, δε, από τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου δεν μπήκαν σε διαβούλευση.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μεϊκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στον τομέα της καλής νομοθέτησης, «παίρνει κάτω από τη βάση».
Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, την ανακουφιστική φροντίδα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά πειστικά και δεν εξασφαλίζει την ανακουφιστική φροντίδα, ως προτεραιότητα και δημόσια υπηρεσία.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στις αναγκαίες προσλήψεις για τη στελέχωση των μονάδων, καμία πρόβλεψη για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν, για τις κλίνες που θα πρέπει να υπάρξουν. Ιδίως τόνισε ότι η κυβέρνηση «φρόντισε να ανοίξει πολύ την ψαλίδα» υπέρ των ιδιωτικών φορέων που θα λειτουργήσουν δομές εξειδικευμένης φροντίδας και χωρίς μάλιστα να διασαφηνίζονται ούτε οι λεπτομέρειες για τους φορείς που θα πιστοποιούν την εκπαίδευση του προσωπικού.
«Στη χώρα υπάρχει μεγάλο έλλειμα στον τομέα ανακουφιστικής φροντίδας, γι’ αυτό η διαμόρφωση ενός πρώτου πλαισίου μάς βρίσκει, επί της αρχής, θετικούς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης, ο οποίος παρατήρησε ότι η θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την ανακουφιστική φροντίδα έχει καθυστερήσει δραματικά. Ο κ. Φραγγίδης σημείωσε ότι η ανακουφιστική φροντίδα πρέπει να παρέχεται από την αρχή της διάγνωσης της νόσου μέχρι και το τέλος του ασθενούς και να αφορά βεβαίως και τους συγγενείς.
«Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στον τομέα αυτό, αφού υφίστανται ελάχιστες μονάδες εξειδικευμένες γι΄αυτό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει ενώ οι ανάγκες στη χώρα είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα έχουν ενταθεί με την πανδημία και την καραντίνα. Ο βουλευτής σημείωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι προτεραιότητα να καλύπτεται η δαπάνη για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας από τον ΕΟΠΥΥ και προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξουν προσλήψεις, τότε το πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα θα μείνει γράμμα κενό.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας είναι αναγκαίες και απαιτούνται πλήρως στελεχωμένες δομές και με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Πρέπει να παρέχονται από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου με ενιαίο τρόπο να καλύπτονται και η ανακουφιστική φροντίδα και οι άλλες ανάγκες των ασθενών.
Όπως, όμως, υπογράμμισε, η κυβέρνηση «πατάει» σε ένα υπαρκτό και οξυμένο πρόβλημα και αναθέτει την παροχή της ανακουφιστικής φροντίδας σε παντός είδους ιδιωτικούς φορείς. «Αντί το κράτος να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δομές ανακουφιστικής φροντίδας, παραπέμπει τη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης και προειδοποίησε ότι ανοίγει ο δρόμος για νέα αύξηση εισφορών.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, σημείωσε ότι η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνοψίζει το πρόγραμμα της ΝΔ που ολοένα και περισσότερο περιορίζει ή και καταργεί τον ρόλο του κράτους.
Ιδίως για την παρηγορητική φροντίδα, τόνισε πως το νομοσχέδιο απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει ένα σύστημα παρηγορητικής φροντίδας. Σε όλη την Ευρώπη η παρηγορητική φροντίδα είναι δημόσια, ενώ στην Ελλάδα ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, η οποία επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πιστοποιεί την εκπαίδευση, θα διαμορφώνει τα πρωτόκολλα. Κατήγγειλε, επίσης, πως αντί αυτές οι δομές να είναι στο Δημόσιο και να χρηματοδοτούνται απευθείας από τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότησή τους ανατίθεται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο-σκούπα, που το μεγαλύτερο μέρος του αφορά διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείων άλλων από το υπουργείο Υγείας, όπως υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.
Σχολίασε, δε, ότι η παράταση ισχύος διατάξεων για την πανδημία προκαλεί θυμηδία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο και αδιαφορεί για τα ουσιαστικά μέτρα που θα έπρεπε να λάβει, δηλαδή μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.
Αναφερόμενη στην ανακουφιστική φροντίδα, η κ. Απατζίδη είπε πως η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα ευχολόγιο του υπουργείου Υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες σε ένα πλήρως υποστελεχωμένο ΕΣΥ. «Είναι σαφές ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι όχι η ανακούφιση των βαρέως πασχόντων αλλά ένα νέο δωράκι στους ιδιωτικούς ομίλους», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, η οποία επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός της για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού.
Πηγή: iatropedia.gr/Γιάννα Σουλάκη
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ