Νέο αντιβιοτικό «κερδίζει» στις δύσκολες λοιμώξεις – Galaksias Portal News
- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρώπη για τη θεραπεία της πνευμονίας, καταφέρνει να ελέγξει τις θανατηφόρες λοιμώξεις στο κυκλοφοριακό από το βακτήριο Staphylococcus aureus, εξίσου αποτελεσματικά με το πιο ισχυρό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σήμερα, σύμφωνα με δεδομένα δοκιμής τελευταίου σταδίου.
Συγκεκριμένα, η δραστική Ceftobiprole (κεφτομπιπρόλη) της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Basilea Pharmaceutica διαπιστώθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με το παλαιότερο φάρμακο daptomycin (δαπτομυκίνη) σε περίπου έναν στους τέσσερις ασθενείς που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι λοιμώξεις τους από το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη S. aureus (MRSA), όπως ανέφεραν ερευνητές στο The New England Journal of Medicine.
Τα αντιβιοτικά «είναι ένας τομέας με πραγματική ανάγκη» νέων φαρμάκων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Thomas Holland της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke.
«Δεν έχει εγκριθεί νέο αντιβιοτικό για τη θεραπεία της βακτηριαιμίας του S. aureus για περισσότερα από 15 χρόνια».
Αποτελέσματα…
Για την μελέτη, 390 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο έλαβαν τυχαία εγχύσεις κεφτομπιπρόλης (ceftobiprole) ή δαπτομυκίνης (daptomycin).
Η θεραπεία ήταν επιτυχής στο 69,8% της ομάδας της κεφτομπιπρόλης (ceftobiprole) και στο 68,7% της ομάδας της δαπτομυκίνης (daptomycin), σύμφωνα με την έκθεση. Η επιτυχία ορίστηκε ως η επιβίωση, η βελτίωση των συμπτωμάτων, η κάθαρση του S. aureus από το αίμα, η απουσία νέων επιπλοκών και η μη ανάγκη για άλλα αντιβιοτικά.
Τα γαστρεντερικά προβλήματα ήταν η πιο συχνή παρενέργεια και με τα δύο φάρμακα. Η δαπτομυκίνη ήταν το πιο πρόσφατα εγκεκριμένο νέο αντιβιοτικό για τη βακτηριαιμία του S. aureus πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, σημείωσαν οι ερευνητές. «Παρά την πολλή δουλειά στην ιατρική επιστήμη, οι περίπλοκες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο εξακολουθούν να έχουν ποσοστό θνησιμότητας 25% στις 90 ημέρες», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Vance Fowler Jr. του Duke Health. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επιλογές για τη θεραπεία αυτών των λοιμώξεων» πρόσθεσε.
Τον περασμένο Αύγουστο, η φαρμακευτική εταιρεία Basilea Pharmaceutica υπέβαλε αίτηση για έγκριση της κεφτομπιπρόλης (ceftobiprole) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Photo: Pixabay
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ