Τα ψευδώνυμα και οι αμοιβές στη σπείρα των Ρομά που ξάφρισε 6 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο phishing
Το phishing των μελών της εγκληματικής οργάνωσης των Ρομά σε πολίτες με συνολική λεία 6 εκατομμύρια ευρώ έχει από όλα… Δράστες με τεχνική κατάρτιση σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αρχηγούς, επιχειρησιακά κέντρα ακόμα και… τα λεγόμενα «μουλάρια» που λειτουργούσαν ως μπροστινοί για να μεταφέρονται τα κλεμμένα ποσά στους λογαριασμούς τους και να μην εντοπίζονται από τις Αρχές. Φυσικά με το αζημίωτο.
Τα ποσά για τα «μουλάρια»
Οι money mules ή αλλιώς «μουλάρια» (οι εγκληματίες για την νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων) ήταν κυρίως μέλη της φυλής Ρομά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, θαμώνες κακόφημων περιοχών αλλά και άτομα νεαρής ηλικίας που είχαν ανάγκη από χρήματα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους στρατολογούσαν με τους περισσότερους να έχουν τον ίδιο ρόλο και στο παρελθόν. Η αμοιβή τους από 100 έως και 200 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δινόταν και επιπλέον «αμοιβή». Τα «μουλάρια» έδιναν κάρτες και κωδικούς προκειμένου τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πάρουν τα κλεμμένα χρήματα μόλις γινόταν η μεταφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στις 9 Ιανουαρίου 2023, εμφανίστηκε ένας 23χρονος, κάτοικος Πετρούπολης ο οποίος κατέθεσε ότι στις 29 Απριλίου 2022 παρέδωσε την κάρτα του και τους κωδικούς του σε έναν 21χρονο κάτοικο Περιστερίου και πήρε 300 ευρώ. Ο 21χρονος παραδέχτηκε ότι μάζευε κάρτες και κωδικούς και έπαιρνε από 50 έως 100 ευρώ, ενώ στη συνέχεια τις παρέδιδε σε δύο άτομα Ρομά με τα ψευδώνυμα Βέτας και Βαλάντης. Μιλούσαν μεταξύ τους μέσω social media ενώ εμφανίστηκε και άλλος Ρομά με το όνομα «Αλήτης». Ο 21χρονος έδωσε στοιχεία στους αστυνομικούς που ταυτοποίησαν τους χρήστες οι οποίοι μάλιστα είχαν εντάξει ως μέλη τους και γυναίκες.
Λίγες ημέρες αργότερα στις αρχές εμφανίστηκε ακόμη ένα άτομο που είχε ρόλο «μουλαριού» και υποστήριξε ότι παρέδωσε την κάρτα του σε κατηγορούμενο παίρνοντας 500 ευρώ.
Σε μία άλλη περίπτωση, οι Αρχές έπεσαν σε άλλη μία περίπτωση, όπου άνδρας είχε δώσει την κάρτα στην κόρη του και εκείνη με τη σειρά της στο σύντροφό της. Ο πατέρας όμως είδε ότι στο λογαριασμό του είχε μπει ένα ποσό 15.000 ευρώ με αποστολέα μία άγνωστη σε εκείνον γυναίκα. Το ποσό αυτό στη συνέχεια είχε μοιραστεί σε διάφορους άλλους λογαριασμούς. Ο σύντροφος παραδέχθηκε ότι είχε δώσει την κάρτα σε δύο Ρομά από το Ζεφύρι αντί 250 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πώς «χτυπούσαν» τα θύματά τους
Η «Ζούγκλα» παρουσιάζει πως εξαπατήθηκαν ανυποψίαστοι πολίτες χάνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Θύματά τους από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι συνταξιούχους ακόμα και ανέργους.
Όπως η περίπτωση μίας γυναίκας άνεργης από την οποία πήραν 49.000 ευρώ. Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης επικοινώνησε μαζί της απογευματινές ώρες στις 20 Μαΐου 2022 σχετικά με αγγελία της στην ιστοσελίδα car.gr. Εκείνη θεώρησε την επικοινωνία αξιόπιστη και έδωσε το IBAN λογαριασμού της προκειμένου να της κατατεθούν τα χρήματα. Από τη στιγμή εκείνη οι δράστες ξεκίνησαν την «επίθεσή» τους βάζοντας την κοπέλα σε ιστοσελίδα που έμοιαζε με την επίσημη της τράπεζας. Αποτέλεσμα ήταν να βάλει τους κωδικούς της και αφού γνωστοποίησε τον κωδικό μίας χρήσης στους άγνωστους δράστες, εκείνοι μετέφεραν το ποσό σε λογαριασμό άλλης τράπεζας.
Στις 23 Μαϊου 2022 και ώρα 11:30 το πρωί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινώνησαν με γυναίκα ελεύθερη επαγγελματία η οποία είναι κάτοικος Αθηνών για παροχή υπηρεσιών. Η γυναίκα έστειλε σε δράστη τον αριθμό της κάρτας της για την εξόφληση ποσού. Στη συνέχεια πήρε μήνυμα φερόμενο από την τράπεζα με τον απατηλό σύνδεσμο i-bank5.godaddysites.com. H ελεύθερη επαγγελματίας «πάτησε» το Link που την μετέφερε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με εκείνη της επίσημης ιστοσελίδας της τράπεζας. Το τελευταίο λάθος που έκανε ήταν ότι έβαλε τους κωδικούς της, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό της και να μεταφέρουν το ποσό των 21.320 ευρώ σε δύο διαφορετικούς λογαριασμούς.
Στις 23 Μαίου 2022 άγνωστος δράσης επικοινώνησε με μία ελεύθερη επαγγελματία κάτοικο Κολωνακίου αναφορικά με παροχή υπηρεσιών. Η γυναίκα πείστηκε και του απέστειλε τον αριθμό IBAN για την εξόφληση του ποσού. Ένα μήνυμα δήθεν από την τράπεζα την οδηγούσε σε έναν υπερσύνδεσμο και στη συνέχεια η γυναίκα μπήκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζας. Πεπεισμένη ότι η επικοινωνία είναι ασφαλής και αληθινή, η γυναίκα έδωσε και άλλα στοιχεία με αποτέλεσμα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προβούν σε μεταφορά του ποσού των 1.550 ευρώ σε λογαριασμό άλλης τράπεζας.
Στις 24 Μαΐου 2022 στις τρεις το μεσημέρι άγνωστος δράστης επικοινώνησε με συνταξιούχο και κάτοικο Άνω Λιοσίων αναφορικά με αγγελία στην ιστοσελίδα car.gr. Κατάφερε να του αποσπάσει τον αριθμό IBAN λογαριασμού που διατηρεί η σύζυγός του σε ελληνική τράπεζα καθώς και το κινητό της τηλέφωνο για την εξόφληση του ποσού. Στη συνέχεια έλαβε ένα SMS με φερόμενο αποστολέα την τράπεζα με τον απατηλό υπερσύνδεσμο myalpha _web.godaddystites.com. Ευτυχώς όμως, πολύ γρήγορα ο συνταξιούχος κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη και δεν προχώρησε στην καταχώρηση και άλλων στοιχείων.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ