Τι είναι η ασυμφωνία σεξουαλικής επιθυμίας και πώς μπορεί ένα ζευγάρι να τη διαχειριστεί;
Η ασυμφωνία σεξουαλικής επιθυμίας εμφανίζεται όταν το ένα άτομο σε ένα ζευγάρι βιώνει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία ή ενδιαφέρον από τον σύντροφό του. Το φαινόμενο αυτό είναι επίσης γνωστό ως διαφορά επιθυμίας ή αναντιστοιχία λίμπιντο και είναι συχνό στις ερωτικές σχέσεις. Κατά καιρούς, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, ένταση ή συγκρούσεις στη σχέση. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να χειριστεί τη διαφορά σεξουαλικής επιθυμίας με υγιή τρόπο.
Πρώτον, και ίσως το πιο σημαντικό, το ζευγάρι θα πρέπει να εξασκεί ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να συζητούν ανοιχτά τις επιθυμίες, τις ανησυχίες και τα όριά τους, καθώς και να διατηρούν ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον για αυτές τις συζητήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι σημαντική για συζητήσεις πάνω σε όλα τα θέματα, αλλά ιδιαίτερα για εκείνες που περιστρέφονται γύρω από το σεξ και την οικειότητα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητα και προσωπικά θέματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εάν η ασυμφωνία επιθυμιών αποτελεί σταθερό πρόβλημα στην σχέση σας, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που ειδικεύεται σε σεξουαλικά θέματα ή σε θεραπεία ζευγαριών. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας προσφέρει καθοδήγηση και πρακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ασυμφωνίας επιθυμίας.
Η διαβούλευση με έναν πάροχο υπηρεσιών υγείας ή έναν γιατρό σεξουαλικής ιατρικής μπορεί επίσης να είναι επωφελής, επειδή μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος, εάν υπάρχει ιατρικός λόγος για τη χαμηλή λίμπιντο του ενός συντρόφου. Η ερωτική επιθυμία μπορεί να επηρεαστεί από ορμονικές ανισορροπίες, ορισμένα φάρμακα, χρόνιες ιατρικές παθήσεις ή/και ψυχολογικούς παράγοντες. Ο προσδιορισμός της αιτίας της χαμηλής λίμπιντο και η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπισή της μπορεί να βοηθήσει στην ασυμφωνία επιθυμίας.
Μια άλλη σημαντική αρχή για τη διαχείριση της ασυμφωνίας σεξουαλικής επιθυμίας είναι ο συμβιβασμός. Προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση στην οποία να συμφωνούν και οι δύο σύντροφοι, ίσως με τον προγραμματισμό του χρόνου για σεξ ή με πειραματισμούς στην κρεβατοκάμαρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση μιας συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας που να λειτουργεί και για τους δύο, τη δοκιμή νέων πραγμάτων στην κρεβατοκάμαρα ή την εξερεύνηση άλλων μορφών οικειότητας, όπως το να κάνει ο ένας στον άλλον μασάζ ή αγκαλιές. Φυσικά, είναι απαραίτητο κάθε σεξουαλική επαφή να παραμένει συναινετική, οπότε αν το ένα άτομο δεν έχει διάθεση για σεξ, δεν πρέπει να αισθάνεται πιεσμένο να το κάνει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης συναισθηματικής σύνδεσης μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος στη σεξουαλική επιθυμία. Όταν τα ζευγάρια περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλον και στηρίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, μπορούν να εργαστούν για την ενίσχυση του συναισθηματικού τους δεσμού.
Για το άτομο στη σχέση που έχει την υψηλότερη λίμπιντο, ο αυνανισμός μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ο αυνανισμός παρέχει πολλά από τα ίδια οφέλη του συντροφικού σεξ και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανακουφιστεί από το άγχος, να χαλαρώσει, να βιώσει σεξουαλική ευχαρίστηση και να απελευθερώσει τη σεξουαλική ένταση.
Τέλος, κατά την αντιμετώπιση της ασυμφωνίας σεξουαλικής επιθυμίας, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε υπομονή και κατανόηση. Λάβετε υπόψη σας ότι η επιθυμία δεν είναι στάσιμη- μπορεί να αυξομειώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι απολύτως φυσιολογικό για τα ζευγάρια να έχουν περιόδους ασυμφωνίας επιθυμίας. Ευτυχώς, με προσπάθεια, κατανόηση και επικοινωνία, τα ζευγάρια μπορούν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτό το ζήτημα.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ