Bookreads: Η Ursula K. Le Guin μας κάνει να συμπαθήσουμε ξανά τα αεροδρόμια
Οι “Ανταποκρίσεις από άλλες διαστάσεις” αποδεικνύουν πως το sci-fi μπορεί και πρέπει να έχει χιούμορ.
Η Ursula K. Le Guin δημοσίευσε είκοσι δύο μυθιστορήματα, έντεκα τόμους διηγημάτων, τέσσερις συλλογές δοκιμίων, δώδεκα βιβλία για παιδιά, έξι τόμους ποίησης, τέσσερις μεταφράσεις και έχει λάβει πολλά βραβεία: Hugo, Nebula, National Book Award, PEN-Malamud, κλπ. Ζούσε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και θεωρείτε μία από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Το στυλ της είναι μοναδικό και συνδυάζει πολύ χιούμορ και διάθεση για πολιτικό σχόλιο.
Το ενδιαφέρον της για τις μη δυτικές φιλοσοφίες αντικατοπτρίστηκε σε έργα όπως το “Solitude” και το “The Telling”, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι φανταστικές κοινωνίες της, που συχνά αναμιγνύουν χαρακτηριστικά που εξάγονται από τις βαθιές γνώσεις της για την ανθρωπολογία που απέκτησε όταν μεγάλωσε με τον πατέρα της, τον διάσημο ανθρωπολόγο. Alfred Kroeber.
Η Σίτα Ντούλιπ μόλις έχασε την πτήση της.
Αντί να κάτσει ν’ ακούει αμήχανη τις δυσνόητες ανακοινώσεις των μεγαφώνων του αεροδρομίου, ανακαλύπτει μια μέθοδο που της επιτρέπει να αψηφά τις ουρές στα γκισέ, τα άνοστα γεύματα, τα κλάματα των παιδιών και τις φωνές των γονιών, τις άβολες, βιδωμένες στο πάτωμα πλαστικές καρέκλες: αντί να αλλάζει πτήσεις, αλλάζει διαστάσεις. Κι εκεί η Σίτα συναντά κοινωνίες τελείως διαφορετικές από τις γήινες. Καθώς η μέθοδός της, που πλέον φέρει το όνομά της, διαδίδεται, η Σίτα και οι συνταξιδιώτες της θα γνωρίσουν πολιτισμούς όπου οι άνθρωποι όταν ενηλικιώνονται βυθίζονται στη σιωπή, όπου ο θυμός και η οργή είναι το θεμέλιο κάθε προσωπικότητας, όπου υπάρχουν πόλεις με αποκλειστικό σκοπό την ξέφρενη κατανάλωση.
Οι “Ανταποκρίσεις από άλλες διαστάσεις” είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε ένα ιδιαίτερο μοτίβο— την ιδέα ότι η αδυσώπητη εχθρότητα των αεροδρομίων προς το ανθρώπινο μυαλό μπορεί, κατά καιρούς, να οδηγήσει έναν άνθρωπο από το πεδίο της πραγματικότητας μας σε ένα άλλο. Η ιδέα της είναι πανέξυπνη γιατί έτσι η Le Guin μπορεί να σχολιάσει πολλά θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι ανταποκρίσεις αυτές, δοσμένες με σατιρική και στοχαστική διάθεση από τη Le Guin, αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ και αποκαλύπτουν δυσάρεστες αλήθειες για τη δική μας ανθρώπινη κοινωνία.
Ενώ περιμένει κανείς η πρωταγωνίστρια να αλλάξει αεροπλάνο, εκείνη αλλάζει κυριολεκτικά διαστάσεις. Το εφεύρημα της Le Guin είναι τόσο κωμικό που πραγματικά δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις. Ταυτόχρονα η γραφή της είναι αστεία αλλά διαυγής.
Με τη γνώριμη, διεισδυτική και παιγνιώδη γραφή της η Le Guin προσεγγίζει κι εδώ τα θέματα που την απασχολούν διαχρονικά: τον φεμινισμό, την τυραννία, τη θνητότητα και την αθανασία, εν τέλει το νόημα -και το μυστήριο- της ανθρώπινης ύπαρξης. Το 2004 το βιβλίο βραβεύτηκε με το Locus για την καλύτερη συλλογή διηγημάτων.
Το βιβλίο δεν έχει πολύ δεμένη πλοκή αλλά αυτό λειτουργεί υπέρ του αναγνώστη. Είναι μια σειρά από βινιέτες διαφορετικών διαστάσεων που μπορεί κανείς να επιλέξει να επισκεφτεί. Κάθε κεφάλαιο αναφέρεται σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η αλλαγή του τόνου σε κάθε μικρή βινιέτα θα έπρεπε να είναι ενοχλητική, αλλά δεν είναι – παρόλο που εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας σε κάθε κόσμο που η πρωταγωνίστρια επισκέπτεται ή ακούει, το βιβλίο εξακολουθεί να παραμένει ένα υπέροχο κείμενο που μπορεί να σε απορροφήσει αμέσως και τελικά να δου φτιάξει τη διάθεση.
Η Le Guin καταφέρνει χωρίς να έχει πλοκή ή έναν πραγματικά καλογραμμένο χαρακτήρα να σε κερδίσει με το πνεύμα της, το χιούμορ και την εφευρετικότητα της γραφής της. Ίσως ένα από τα πιο διασκεδαστικά βιβλία που έχω διαβάσει τελευταία.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.