Προσπάθεια ανανέωσης του στόλου των γεωργικών μηχανημάτων – Galaksias Portal News
Σειρά επιμορφωτικών ημερίδων, με στόχο να αφυπνίσουν ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για την αναγκαιότητα των νέων τεχνολογιών στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τη σημασία του ελέγχου, της προληπτικής συντήρησης και της ασφαλούς χρήσης αυτών, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη της υιοθέτησής τους, ξεκίνησαν σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Ο στόλος των εν λειτουργία ελκυστήρων στη χώρα μας υπολογίζεται σε 160.000, με ποσοστό άνω του 50% αυτών να μετρά μέχρι και 40 χρόνια, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ Σάββας Μπαλουκτσής, σημειώνοντας ότι η μέση ηλικία τους διαμορφώνεται στα 25-27 έτη, τη στιγμή που η αντίστοιχη στην ΕΕ είναι τα 15 έτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, ουσιαστικά αντιστοιχεί μισός ελκυστήρας ανά γεωργική εκμετάλλευση, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει μέχρι και ενάμισης» ανέφερε ο κ. Μπαλουκτσής διευκρινίζοντας ότι στα προαναφερόμενα νούμερα συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες που καλλιεργούν ώς και δέκα στρέμματα.
«Η πολιτεία και όλοι όσοι απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά κι αυτοί που θα έρθουν αύριο και μεθαύριο, πρέπει να καταλάβουν ότι για να έχει μέλλον ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να είναι ανταγωνιστικός, η χρήση και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είναι μονόδρομος» σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς για τις πωλήσεις του ΣΕΑΜ το τρέχον έτος συγκριτικά με το 2022, ο κ. Μπαλουκτσής εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται μέτρια, εκπλήσσοντας μάλιστα τους ανθρώπους του συνδέσμου που την ανάμεναν «πραγματικά άσχημη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έτσι, οι φετινές πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν κάμψη έως και 10% συγκριτικά με πέρυσι και να διαμορφωθούν σε 1.650 από 1.880 το 2022, όπως σημείωσε ο κ. Μπαλουκτσής, προσθέτοντας ότι «το 2024 περιμένουμε να πάμε λίγο καλύτερα, δεδομένου ότι θα έχουμε υλοποιήσεις των σχεδίων βελτίωσης, με την έγκριση να αναμένεται έως τέλος του τρέχοντος έτους».
Γενικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, οι προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα είναι καλές για τον κλάδο «γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες στον πρωτογενή τομέα σε επίπεδο εκμηχάνισης».
Πάντως, όπως επισήμανε ο ίδιος, για ποιότητα ζωής και περισσότερο προσωπικό χρόνο, μεγαλύτερες αποδόσεις ανά στρέμμα κι έτσι καλύτερο μεροκάματο για την τσέπη- και όλα αυτά με την άσκηση των εργασιών στον πρωτογενή τομέα να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του εδάφους, «η χρήση και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο είναι απολύτως αναγκαία».
Στον ρόλο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που έχει ως κύριο αντικείμενό του τη διάχυση της τεχνογνωσίας και της εφαρμοσμένης έρευνας, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της στη σημερινή επιμορφωτική ημερίδα η γεωπόνος, εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Δρ. Ελένη Μαλούπα.
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θέλουν να υλοποιήσουν πράγματα και τους λείπουν γνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η εκμηχάνιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να καταστεί ο κλάδος ακόμη πιο ανταγωνιστικός. Υπογράμμισε, δε, ότι οι συνέργειες είναι το «κλειδί» για να πάει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας μπροστά.
Σε ποιους απευθύνονται οι επιμορφωτικές ημερίδες
Οι επιμορφωτικές ημερίδες απευθύνονται στους χρήστες των τεχνολογιών, στους αγρότες, στους σπουδαστές των εξειδικευμένων σχολών και φορέων, όπως αυτοί που έχει υπό την εποπτεία του ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και σε όλα εκείνα στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που αρμοδιότητα έχουν τον έλεγχο, την πιστοποίηση, την καταγραφή και την διάχυση των νέων τεχνολογιών.
Στη σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και επεξηγήθηκαν σειρά τεχνολογιών και των ορολογιών που αυτές συνεπάγονται, τέθηκαν επί τάπητος οι εφαρμογές που έχουν και τα αποτελέσματα που επιφέρουν, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στην προληπτική συντήρηση και ασφαλή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων.
Η επόμενη επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 8/12, στη Λάρισα.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ