Οικονομία

Σε κάθετη πτώση η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές – Φόβοι για την ζήτηση και για την πορεία της οικονομίας της Κίνας

Μεγάλες απώλειες που ξεπέρασαν ακόμη και το 4% κατέγραψαν οι δύο τύποι πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, κάτι αν μη τι άλλο μπορεί να σημάνει και οφέλη για τους καταναλωτές στην περίπτωση που περάσει ένα μέρος τουλάχιστον στην αντλία.

Αθροιστικά οι απώλειες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου υπερβαίνουν το 10% σε λιγότερο από μία εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν αλλάξει η τάση, μία μείωση που ενδεχομένως να υπερβεί ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Ωστόσο σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν οι μειώσεις άργησαν πολύ να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή και κάποιες άλλες δεν έφτασαν ποτέ και αυτό διότι πρόλαβε και άλλαξε η τάση.

Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο υποχώρησε κατά 4,25% κλείνοντας τα 69,25% ενώ το Brent έχασε 3,85% και έκλεισε στα 74,23 $ το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε καθοδική τροχιά από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι ανακοινώσεις του OPEC+ για επέκταση των περικοπών και το α’ τρίμηνο του 2024, στην βάση εθελοντικών δεσμεύσεων των μελών του, δεν φαίνεται να έπεισαν τους επενδυτές, που ανησυχούν πλέον και για υποχώρηση της ζήτησης το νέο έτος λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Μoody’s υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό το Outlook της Κίνας, προειδοποιώντας για τις εντεινόμενες παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές για την οικονομία του Πεκίνου, ενώ διατήρησε στο Α1 στα κινεζικά ομόλογα. Η χρήση δημοσιονομικών κινήτρων από το ΚΚΚ για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών εταιρειών εγκυμονεί αρνητικούς κινδύνους για την οικονομία της χώρας, επισημαίνει η Μoody’s.

Παράλληλα επιστρέφουν και οι φόβοι για την ζήτηση σε συνδυασμό με το ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης παραγωγής, κινούνται ανοδικά ενώ την ίδια στιγμή ο OPEC+ δεν αποτελεί πλέον το αρραγές εκείνο μέτωπο που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις τιμές στα επιθυμητά επίπεδα, έχουν προκαλέσει μία κάθετη πτώση των τιμών.

Μάλιστα αυτή η πτώση στις λίγες ημέρες του Δεκεμβρίου και από την στιγμή της απόφασης του OPEC+ για εθελοντική μείωση της παραγωγής (στις 30 Νοεμβρίου), έχει φτάσει τα 10 δολάρια το βαρέλι.

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε τον Νοέμβριο στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποστολών από τη Νιγηρία και το Ιράκ, καθώς και των συνεχιζόμενων περικοπών που υποστηρίζουν την αγορά από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Η πτώση της παραγωγής έρχεται παρά την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς από το Ιράν, ένα από τα μέλη του OPEC+ που εξαιρούνται από τις περικοπές. Η παραγωγή του Ιράν έφτασε σε άλλο ένα υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με την έρευνα, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις περικοπές αλλού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του Reuters .

Σύμφωνα έρευνα του πρακτορείου, η παραγωγή από τα 10 μέλη του OPEC που υπόκεινται σε συμφωνίες μείωσης της προσφοράς, μειώθηκε κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα. Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου διατήρησαν ισχυρή συμμόρφωση με τις συμφωνημένες περικοπές και επιπλέον εθελοντικές μειώσεις.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Νιγηρία, η οποία εξήγαγε λιγότερα βαρέλια τον Νοέμβριο, καθώς και μειώσεις στο Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αγκόλα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το πρόγραμμα εξαγωγών ήταν ισχυρό, αλλά η πραγματική προσφορά δεν απέδωσε», δήλωσε μια πηγή που παρακολουθεί την παραγωγή του ΟΠΕΚ σε σχέση με τη Νιγηρία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει ανάκαμψη της παραγωγής αφού είδε μειώσεις λόγω ανεπαρκών επενδύσεων και αναταραχών.

Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία να μεταθέτει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή.

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή του Νοεμβρίου κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας επέκτεινε μια εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να παράσχει επιπλέον στήριξη στην αγορά.

Μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν υψηλότερη παραγωγή, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Ιράν, όπου η παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, το υψηλότερο από το 2018, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, σύμφωνα με έρευνες του Reuters και ξεχωριστά στοιχεία του OPEC.

 

To άρθρο Σε κάθετη πτώση η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές – Φόβοι για την ζήτηση και για την πορεία της οικονομίας της Κίνας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button