Αυξάνονται, αλλά δεν επαρκούν οι δυνατότητες παραγωγής όπλων για την Ουκρανία – Αναμένεται μείωση της αμερικανικής στήριξης – Galaksias Portal News
Η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας θέλει να αυξήσει τις ικανότητές της τα επόμενα χρόνια, αλλά οι δυνατότητες δεν επαρκούν καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, ενώ στο Βερολίνο αναμένουν μείωση της στήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Η Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να επανεξοπλίζεται πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να αποσυρθεί, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές εκεί φέτος, η Ευρώπη θα μπορούσε να αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της όσον αφορά τις αμυντικές ικανότητες απέναντι σε πιθανή ρωσική επιθετικότητα. “Αλλά όχι μόνο τότε. Ακόμη και υπό τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα μειώσουν την υποστήριξή τους”, σύμφωνα με κύκλους της πολιτικής ασφαλείας στο Βερολίνο, αναφέρει η Handelsblatt.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμισθεί πως η συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δις. ευρώ φέτος προβλέπει ρητά τη δυνατότητα άρσης του «φρένου χρέους» σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι ανάγκες του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια στην ήπειρο, δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στην εφημερίδα Die Welt. “Έχουμε τώρα περίπου πέντε έως οκτώ χρόνια”.
Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο – όπως δείχνει μια ματιά στις επιμέρους ένοπλες δυνάμεις.
Οι ποσότητες μεγάλου εξοπλισμού, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και πυρομαχικών, όπως χειροβομβίδες και ρουκέτες, πρόκειται να αυξηθούν μαζικά.
Σύμφωνα με πηγές της Ηandeslblatt στη βιομηχανία, οι εταιρείες KMW και Rheinmetall θα διπλασιάσουν την παραγωγή αρμάτων μάχης Leopard σε περίπου 100 μονάδες ετησίως. H εταιρεία Diehl θέλει να τριπλασιάσει τον αριθμό των συστημάτων αεράμυνας Iris-T. Η Rheinmetall και η Diehl θέλουν επίσης να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, από 100.000 που είναι σήμερα σε περίπου 250.000 μονάδες ετησίως.
Η επέκταση των δυνατοτήτων είναι άμεση συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Τα νέα όπλα θα παραδοθούν κυρίως στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Νορβηγία και η Σλοβακία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αντικατασταθούν αποθέματα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Η πλειονότητα των παραδόσεων πυρομαχικών πηγαίνει απευθείας στην Ουκρανία. Οι εταιρείες δεν επιθυμούν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, καθώς ορισμένες από τις παραδόσεις υπόκεινται σε καθεστώς εμπιστευτικότητας.
Ωστόσο, οι διευρυμένες δυνατότητες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία έχουν καταγράψει ad hoc ανάγκες μόνο για 5,5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες, ιδίως στην παραγωγή χειροβομβίδων και ρουκετών, αυτό φαίνεται ελάχιστα εφικτό. Μολονότι η Diehl και η Rheinmetall επιθυμούν να αυξήσουν τις δυνατότητες των εργοστασίων εκρηκτικών τους, αντιμετωπίζουν τοπικές ανησυχίες, για παράδειγμα στο Troisdorf της Ρηνανίας.
Η κατάσταση του στρατού
Το άρμα μάχης Leopard εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο αντικείμενο της παραγωγής της KMW.
Το επόμενο έτος, η εταιρεία θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων από περίπου 48 σε 100 περίπου μονάδες ετησίως.
Μεσοπρόθεσμα, η βιομηχανία αναμένει έως και 650 νέες παραγγελίες για το Leopard τα επόμενα χρόνια. “Οι 800 είναι επίσης εφικτές”, λέει ένας εκπρόσωπος της βιομηχανίας.
Ωστόσο, οι παραγωγικές δυνατότητες είναι πολύ χαμηλές και οι χρόνοι παράδοσης πολύ μεγάλοι για να εξοπλιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με αρκετά σύγχρονα άρματα μάχης. Η Ευρώπη σχεδιάζει να αναπτύξει το κοινό τεθωρακισμένο όχημα “Main Ground Combat System” (MGCS).
Ωστόσο, το σχέδιο έχει ξεκινήσει με δυσκολίες. Το MGCS δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο το νωρίτερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030. Ως εκ τούτου, η Rheinmetall προσφέρει το Panther KF51 ως ένα είδος “ενδιάμεσης λύσης”, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει αναβάθμιση σε σχέση με το Leopard 2.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ανέθεσε στη Rheinmetall την ανάπτυξη του άρματος μάχης για τη σειριακή παραγωγή. Η Ουγγαρία είναι ο πρώτος πελάτης της Rheinmetall για το Panther. Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να προστεθεί ως πελάτης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Armin Papperger, το άρμα πρόκειται να κατασκευαστεί τοπικά στην Ουκρανία παρά τον πόλεμο.
Το 2024, η παραγωγή πυρομαχικών θα είναι ζωτικής σημασίας – ειδικά για τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
Ακόμη και σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν είναι ακόμη σε θέση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με επαρκή πυρομαχικά.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυροβολικού της Ευρώπης, η Rheinmetall, για παράδειγμα, δήλωσε ότι θα προμηθεύσει “δεκάδες χιλιάδες περισσότερα βλήματα” το 2024.
Επομένως, ο στόχος της προμήθειας στην Ουκρανία ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού ευρωπαϊκής κατασκευής το νέο έτος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “ASAP” για το πυροβολικό είναι απίθανο να επιτευχθεί.
Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία που χρειάζεται νέα πυρομαχικά. Οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θέλουν επίσης να αυξήσουν τα αποθέματά τους προκειμένου να εξοπλιστούν έναντι μιας πιθανής επίθεσης από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για νέα εργοστάσια πυρομαχικών στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία. Η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.
Η κατάσταση της πολεμικής αεροπορίας
Τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας περιλαμβάνουν το αντιαεροπορικό άρμα Gepard και το σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM.
Το πολύπλοκο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ραντάρ, ένα κέντρο διοίκησης και τουλάχιστον τρεις εκτοξευτές πυραύλων τοποθετημένους σε φορτηγά, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει μια ολόκληρη πόλη από εισερχόμενους πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Ουκρανία ειδικότερα βασίζεται σε αυτή την προστασία. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία επέκτεινε μαζικά τις πυραυλικές επιθέσεις της.
Εκτός από τους πολιτικούς στόχους, τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν ρωσικούς πυραύλους να χτυπούν κοντά σε ένα σύστημα Iris-T. Μένει να διαπιστωθεί αν το σύστημα υπέστη ζημιές.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Diehl έχει παραδώσει τρία συστήματα σε τιμή μονάδας περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ και η Γερμανία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά δώδεκα.
Η Diehl μπορεί επί του παρόντος να προμηθεύει τρία συστήματα ετησίως, αλλά σκοπεύει να παραδώσει δέκα συστήματα ετησίως μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων πυρομαχικών.
Εκτός από τη Γερμανία και την Ουκρανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Σλοβακία θέλουν επίσης να εισαγάγουν το σύστημα, ενώ και άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Εκτός από το σύστημα Iris-T της Diehl, η παραλλαγή αεράμυνας του οχήματος μάχης πεζικού Lynx της Rheinmetall (Skyranger 30) θα χρησιμοποιηθεί για στόχους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την Rheinmetall, η Bundeswehr προτίθεται να προμηθευτεί περίπου 20 Skyranger 30. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει δέσμευση από τη Δανία για 15 από αυτά τα άρματα μάχης.
Ενώ η Rheinmetall επεξεργάζεται αυτές τις παραγγελίες, η Airbus Defence αγωνίζεται για την επιβίωσή της. Η γερμανική θυγατρική του κατασκευαστή αεροσκαφών φοβάται για το μέλλον της με το Eurofighter.
Επειδή η Bundeswehr αγοράζει ελάχιστα νέα αεροσκάφη και έχει παραγγείλει το αεροσκάφος F35 από τη Lockheed Martin για να αντικαταστήσει τα “Tornados” που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980, η Airbus κινδυνεύει να χάσει μεσοπρόθεσμα το σημαντικότερο αμυντικό της έργο.
Επισήμως, η παραγωγή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά η Airbus και η IG Metall ζητούν ήδη επόμενες παραγγελίες από την Bundeswehr και άδειες εξαγωγής από τη γερμανική κυβέρνηση – μεταξύ άλλων στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Airbus Defence, Μίκαελ Σέλχορν (Michael Schöllhorn) θέλει η γερμανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αγορά 100 αεροσκαφών τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε η βιομηχανία να διατηρήσει τις δυνατότητές της για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη FCAS που σχεδιάζονται για το 2040.
Η κατάσταση του ναυτικού
Τα γερμανικά ναυπηγεία δεν έχουν λάβει ακόμη καμία παραγγελία από το ειδικό ταμείο για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι το πολεμικό ναυτικό είχε ήδη λάβει νέες κορβέτες, φρεγάτες και συνοδευτικά πλοία πριν από την ομιλία ανατροπής στην οποία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τον επανεξοπλισμό. Οι ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ήταν επομένως αρχικά πιο πιεστικές. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, συζητείται η παραγγελία νέων υποβρυχίων και φρεγατών.
Ο όμιλος ναυπηγείων Thyssen-Krupp Marine Systems (TKMS), ο οποίος θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων, είναι πιθανό να επωφεληθεί περισσότερο από αυτό. Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε ρηχά νερά όπως η Βαλτική Θάλασσα. Στους πελάτες περιλαμβάνονται η Νορβηγία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Ο κύκλος των πελατών θα μπορούσε σύντομα να διευρυνθεί: οι Κάτω Χώρες, η Ινδία και η Ινδονησία ενδιαφέρονται να αγοράσουν υποβρύχια γερμανικής κατασκευής. “Οι πιθανότητες ανάθεσης μιας σύμβασης είναι καλές, επίσης επειδή η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πολιτικά τις συνομιλίες”, δήλωσε εκπρόσωπος της βιομηχανίας.
Ειδικά η Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς η χώρα αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Εάν αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από δυτικές εξαγωγές, οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Δελχί θα μπορούσαν να αμβλυνθούν, σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η παραγωγή της TKMS λειτουργεί ήδη σε πλήρη δυναμικότητα εδώ και χρόνια με τις υπάρχουσες συμβάσεις.
Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, η μητρική εταιρεία Thyssen-Krupp απέκτησε μια τοποθεσία στο Wismar.
Εκεί θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και άλλα υποβρύχια για το ναυτικό. Συζητείται η παραγγελία τεσσάρων ακόμη υποβρυχίων για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι νέες παραγγελίες θα πρέπει να έρθουν σε μια ευνοϊκή στιγμή για την TKMS: Η Thyssen-Krupp θέλει να αποσχίσει τον όμιλο και να τον εισαγάγει στο χρηματιστήριο ως επόμενο βήμα.
Σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης, ένας χρηματοοικονομικός επενδυτής και η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως μέτοχο-άγκυρα, η εταιρεία θα προστατεύεται από εξαγορά και η απόκτηση νέων πελατών θα είναι ευκολότερη.
Η απόσχιση της TKMS θα μπορούσε να αποτελέσει το προοίμιο για την ενοποίηση των ναυπηγείων.
Εκτός από τον ηγέτη της αγοράς, τα ναυπηγεία Lürssen και τα γερμανικά ναυπηγεία είναι επίσης παρόντα στον τομέα.
Υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών, αλλά τα σχέδια απέτυχαν λόγω διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με τη διαχείριση μιας κοινής εταιρείας.
Όλοι οι παίκτες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι για συγχώνευση. Ωστόσο, η TKMS επιθυμεί πρώτα να ανεξαρτητοποιηθεί από τη μητρική εταιρεία προτού ξεκινήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση.
“Μια συμφωνία θα ήταν διαφορετικά πολύ περίπλοκη, καθώς πρέπει να οριστεί η πορεία και για τη συμμετοχή του κράτους”, ανέφερε. Μια απόφαση σχετικά με αυτό θα μπορούσε να ληφθεί εντός του πρώτου τριμήνου.
Οι προετοιμασίες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του έτους, τα ναυπηγεία θα μπορούσαν να έχουν μια εντελώς διαφορετική δομή.
To άρθρο Γερμανία: Αυξάνονται, αλλά δεν επαρκούν οι δυνατότητες παραγωγής όπλων για την Ουκρανία – Αναμένεται μείωση της αμερικανικής στήριξης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ