Η ώρα της ημέρας αλλάζει την ποσότητα λίπους που καίγεται με την άσκηση – Galaksias.gr
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, 10:04
Η σωματική δραστηριότητα τη σωστή ώρα της ημέρας φαίνεται ικανή να αυξήσει τον μεταβολισμό του λίπους, τουλάχιστον στα ποντίκια.
Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία δείχνει ότι τα ποντίκια που ασκούνταν σε πρώιμη ενεργό φάση, που αντιστοιχεί στην πρωινή άσκηση για τον άνθρωπο, αύξησαν τον μεταβολισμό τους περισσότερο από τα ποντίκια που ασκούνταν αργότερα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS.
Η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αφού οι βιολογικές διεργασίες εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς των κυττάρων.
Για να εξακριβώσουν πώς η ώρα της ημέρας που γίνεται η άσκηση επηρεάζει την καύση του λίπους, ερευνητές από το Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν τον λιπώδη ιστό των ποντικών μετά από μια συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο σημεία του ημερήσιου κύκλου: σε μια πρώιμη ενεργή φάση και σε μια φάση πρώιμης ανάπαυσης ( αντιστοιχούν είτε το πρωί είτε αργά το βράδυ για τον άνθρωπο). Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους δείκτες για το μεταβολισμό του λίπους και ανέλυσαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα σε μια πρώιμη ενεργό φάση αύξησε την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και τα μιτοχόνδρια στον λιπώδη ιστό, υποδηλώνοντας υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που ασκούνταν στην πρώιμη ενεργό φάση και ήταν ανεξάρτητα από την πρόσληψη της τροφής.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το πρωί η άσκηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι αργά το βράδυ όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, και αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τα άτομα που είναι υπέρβαρα», είπε η καθηγήτρια Juleen. R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, στο Karolinska Institutet.
«Ο σωστός χρόνος φαίνεται να είναι σημαντικός για το ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος και για τη βελτίωση των οφελών για την υγεία της άσκησης, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη συνάφεια των ευρημάτων μας με τους ανθρώπους», λέει η Zierath.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ