Η νηστεία κάθε επόμενη μέρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, 11:02
Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο μελέτησαν 80 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια εναλλάξ δίαιτα νηστείας και ασκούνταν κατάφεραν να βελτιώσουν την υγεία τους.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο Cell Metabolism, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε διάστημα τριών μηνών οι άνθρωποι που ασκούνταν και νήστευαν κάθε δεύτερη μέρας -τρώγοντας χωρίς περιορισμό τη μια μέρα και μόνο 500 θερμίδες ή λιγότερες την επόμενη- είδαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο ηπατικό λίπος, βάρος καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που λέγεται αμινοτρανσφεράση της αλανίνης ή ALT (alanine transaminase), και είναι δείκτης για ηπατική νόσο.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια συσσώρευση λίπους που προκαλεί φλεγμονή σε ασθενείς που πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ. Περίπου το 65% των παχύσαρκων ενηλίκων έχουν τη νόσο αυτή που σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η κίρρωση του ήπατος ή η ηπατική ανεπάρκεια, αλλά υπάρχουν περιορισμένες επιλογές φαρμάκων για τη θεραπεία της πάθησης.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο College of Applied Health Sciences, χαρακτήρισε τα ευρήματα καταπληκτικά, λέγοντας: «Όταν συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ομάδων μελέτης μας, είδαμε ξεκάθαρα ότι οι πιο βελτιωμένοι ασθενείς ήταν στην ομάδα που ακολούθησε την δίαιτα νηστείας εναλλακτικής ημέρας και ασκούνταν πέντε ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε η Varady
Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες: μια ομάδα νηστείας εναλλακτικής ημέρας, μια ομάδα αερόβιας άσκησης, μια συνδυασμένη ομάδα και μια ομάδα ελέγχου στην οποία οι συμμετέχοντες δεν έκαναν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες δίαιτας παρακολουθούνταν για την πρόσληψη της τροφής τους και οι συμμετέχοντες στις ομάδες άσκησης χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα στο εργαστήριο του Varady για μία ώρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές έγραψαν: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνδυαστική παρέμβαση ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του σωματικού βάρους, της λιπώδους μάζας, της περιφέρειας μέσης, της ALT, της ινσουλίνης νηστείας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σε ασθενείς με παχυσαρκία και NAFLD, έναντι της ομάδας ελέγχου».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ