Πολιτική

Μπορεί η vegan διατροφή να αποτρέψει τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση; – Galaksias Portal News

Οι 8 στις 10 γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποφέρουν από εξάψεις.

Μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που περιλαμβάνει σόγια, προκαλεί αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που οδηγούν σε μείωση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση έως και 95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η vegan διατροφή βασίζεται στην αποκλειστική κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης και εξαιρεί ολοσχερώς τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι vegans δεν τρώνε κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό παράγεται από ζώα. Η vegetarian διατροφή επιτρέπει την κατανάλωση γάλακτος, αυγών και μελιού.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με εξάψεις στην εμμηνόπαυση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, οι εξάψεις μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γενική υγεία μιας γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συχνά οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση μειώνονται εάν διατηρεί η γυναίκα ένα υγιές βάρος, αποφεύγει το αλκοόλ και την καφεΐνη και δεν καταναλώνει πικάντικα φαγητά.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της vegan διατροφής, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εξάψεις.

Οι μελέτες δείχνουν ότι μια vegan διατροφή προάγει την απώλεια βάρους και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επίσης, καθώς δεν καταναλώνονται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή που να συμβάλουν στις εξάψεις, είπαν οι ερευνητές

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν εξάψεις μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού και η vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και των δύο, είπε ένας εκ των ερευνητών.

Αν και τα φάρμακα οιστρογόνων και οιστρογόνων-προγεστερόνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των εξάψεων, έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακών προβλημάτων, είπε η Δρ Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική.
«Η vegan διατροφή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους και η έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα σόγιας σχετίζονται με μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού», πρόσθεσε.

Εξάψεις και το μικροβίωμα του εντέρου

Στη μελέτη συμμετείχαν 84 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες μέτριες έως σοβαρές εξάψεις κάθε μέρα.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν τυχαία είτε να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλών λιπαρών που περιελάμβανε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένη σόγια την ημέρα είτε απλώς να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή για 12 εβδομάδες.

Έντεκα γυναίκες παρείχαν δείγματα κοπράνων για ανάλυση μικροβιώματος του εντέρου τόσο πριν από την έναρξη της μελέτης όσο και μετά από vegan διατροφή για 12 εβδομάδες.

Οι επιστήμονες βρήκαν αλλαγές στα είδη των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων που ακολούθησαν vegan διατροφή. Η αύξηση ορισμένων μικροβίων (βακτήρια Porphyromonas και Prevotella corporis) συνδέθηκαν με μείωση των έντονων εξάψεων.

Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού των βακτηρίων Clostridium asparagiforme στο μικροβίωμα του εντέρου, συσχετίστηκε με μείωση των συνολικών σοβαρών και έντονων νυχτερινών εξάψεων.

«Μια vegan διατροφή με σπόρους σόγιας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που καταπολεμούν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των εξάψεων. Η αποφυγή του κρέατος βοηθά επίσης στη μείωση της ποσότητας των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη, που ακολούθησαν τη χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και έτρωγαν σόγια, είχαν συνολικά κατά 95% μειωμένες εξάψεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθως.

Συγκεκριμένα, η vegan διατροφή οδήγησε σε μείωση:

  • 96% των μέτριων έως σοβαρών εξάψεων
  • 96% των ημερήσιων εξάψεων
  • 94% των νυχτερινών εξάψεων

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη που ακολουθούσαν τη vegan διατροφή, έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 3 κιλά μέσα στις 12 εβδομάδες.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το πιο πρόσφατο παράδειγμα για το πώς η vegan διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή και στη διατήρηση της καλής υγείας καθώς γερνάμε» τόνισαν οι ερευνητές.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229923000894?via%3Dihub

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button