Γιατί φέρνει πιο κοντά την ώρα της κρίσης ο Κ. Μητσοτάκης, οι μεγάλες αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο και η δυσάρεστη εμπειρία της Κύπρου με τη Chevron
«Θα επισπεύσω»
Αποφασισμένος να φέρει το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου. Είναι πιθανόν όμως να έρθει νωρίτερα – ίσως και την άλλη εβδομάδα – μεταξύ των ταξιδιών που έχει, στο Νταβός όπου βρίσκεται για το οικονομικό Φόρουμ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η ρύθμιση θα έχει περάσει. Η πλειοψηφία υπάρχει.
«Έγινε εξαντλητική συζήτηση, θα επισπεύσω» τόνισε σε στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός. Έδωσε την διέξοδο της αποχής στους διαφωνούντες. Είναι μία κεντρική κυβερνητική πολιτική που άπτεται το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών που δεν αναγνωρίζονται και θεωρεί καθήκον των βουλευτών να την στηρίξουν και εάν έχουν τόσο σοβαρά ταυτοτικά ζητήματα να απέχουν από τη Βουλή.
Στα «όχι» θα απαντήσει με πολύ σκληρή γραμμή ο πρωθυπουργός. Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν δεν θα δουν υπουργικό θώκο, όπως ξεκαθαρίζει, καθώς όταν είναι κάποιος μέλος μιας κυβέρνησης θα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές που αποφασίζονται και να μην πράττει κατά το δοκούν.
Από την άλλη βέβαια είναι και βουλευτές οι οποίοι ήδη γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να χωρέσουν σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πρώτο μέλημα τους είναι να ξαναβγούν βουλευτές. Επομένως θεωρούν ότι θα πρέπει να καταψηφίσουν γιατί αυτό ζητάει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους.
Ο «γκουρού» για τα ομόφυλα
Τα αποτελέσματα των ειδικών ερευνών όμως άλλα δείχνουν για το πώς επηρεάζεται η ψήφος των πολιτών. Ο Αμερικανός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σταν Γκρίνμπεργκ που προέβλεψε το υψηλό ποσοστό της ΝΔ και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και θεωρείται αρχιτέκτονας της στρατηγικής, έδωσε το πράσινο φως στον πρωθυπουργό να ανοίξει το θέμα της ρύθμισης για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, μετά από πολλές στοχευμένες έρευνες που έκανε. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ενοχλείται όχι τόσο από τον γάμο αλλά από την τεκνοθεσία. Δεν θα παίξει όμως καθοριστικό ρόλο στην ψήφο τους, δηλαδή, δεν θα είναι λόγος να μαυρίσουν τη ΝΔ όπως προκύπτει.
Οι δημοσκοπήσεις του Γκρίνμπεργκ έδειξαν επίσης ότι το πολιτικό κέντρο παραμένει προνομιακό πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χώρος διείσδυσης θεωρεί ότι υπάρχει ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δυσκολεύεται να αναπτύξει δυναμική αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διάσπασης του.
Η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάται ότι τονίζει την συνέπεια λόγων και πράξεων που δείχνει ο Μητσοτάκης όπως και το μεταρρυθμιστικό προφίλ του, δυο προσόντα που αποτελούν ατού για το κέντρο όπως τονίζεται στην ανάλυση Γκρίνμπεργκ.
Όσον αφορά στα εκλογικά ακροατήρια που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ οι έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι τόσο η πολιτική για τα ομόφυλα ζευγάρια που επηρεάζει την ψήφο τους όσο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που παραμένουν η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.
Οι μουσουλμάνοι
Πιθανόν στο «όχι» να κινηθούν οι τέσσερις Μουσουλμάνοι βουλευτές στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, όταν έρθει στη Βουλή. Το Ισλάμ απαγορεύει την ομοφυλοφιλία. Πρόκειται για τους βουλευτές του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπη) που έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι στη «Νέα Αριστερά». Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας Αλέξης Χαρίτσης θα τους καλέσει να συζητήσουν όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι άλλοι δυο εκλέχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθη) και ο Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη). Ο Ιλχάν απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2015 ενώ το Ποτάμι που ήταν το κόμμα με το οποίο εξελέγη τότε ψήφισε υπέρ. «Επιθυμώ να δηλώσω πως ως άνθρωπος δεσμευμένος με τις ισλαμικές αξίες και την έννοια της παραδοσιακής οικογένειας και λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική βλάβη που θα προκύψει από την ρύθμιση, έκρινα σκόπιμο να μην μετάσχω στην ψηφοφορία αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο και στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια» είχε τονίσει.
Η πίτα του Μαξίμου
Την πίτα – ή μάλλον τις πίτες του Μαξίμου- έκοψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη το μεσημέρι. Τέσσερα ήταν τα φλουριά. Τα κέρδισαν η ιδιαιτέρα του Έλενα Βουράκη, δυο αστυνομικοί και ένα υπάλληλος του γραφείου Τύπου. Τα δώρα ήταν συμβολικές δωροεπιταγές.
Την άλλη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε έναν φίλο του, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πήγε στην κηδεία του στην Καλαμάτα οπότε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε όπως είχε προγραμματιστεί αλλά μέσω Zoom. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για την επιστολική ψήφο. Θα συνεδριάσει δια ζώσης την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη και θα συζητηθούν δια ζώσης όλα τα θέματα και για τη ρύθμιση που αγορά τα ομόφυλα ζευγάρια. Τότε θα ερωτηθούν και οι μουσουλμάνοι τι θα πράξουν.
Οι αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είναι η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «μέσω νέου οργανισμού». Η στήλη τα έχει γράψει με διάφορες ευκαιρίες: Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η προσέλκυση ξένων επενδυτών, αλλά και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος εισαγωγής από εγχώριες επιχειρήσεις απαιτεί σοβαρές αλλαγές. Η δεκαετής κρίση και η δεκαετής απαξίωση του Χ.Α. λόγω της «φούσκας» του 1999 – 2000 στοίχησαν 20 χρόνια στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος. Αν θέλουμε να παραμείνουν στο χρηματιστήριο ισχυρές εταιρείες και να σκεφτούν την εισαγωγή τους κάποιοι από το νέο αίμα του ελληνικού επιχειρείν.
Μέσα στο 2024 ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ
Στον κατάλογο με τις προτεραιότητες του 2024 ανά υπουργείο που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού για το κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Το σχέδιο προχωρά μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αν και υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από τοπικούς φορείς. Σθεναρή αντίσταση είχε προβάλλει ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επειδή θα αδειάσουν δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιφυλακτικός είναι και ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας Χ. Δούκας. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις πως τα κτίρια που θα αδειάσουν δεν θα γίνουν νέα ξενοδοχεία και Airbnb αλλά κατοικίες με στόχο την επιστροφή κατοίκων στο κέντρο. Βέβαια για να επιστρέψουν κάτοικοι στο κέντρο χρειάζονται σχολεία, αστυνόμευση, πεζοδρόμια και λιγότερο καυσαέριο!
Chevron: Η δυσάρεστη εμπειρία της Κύπρου και το ενδιαφέρον για Ελλάδα
Κάθε πέντε – έξι μήνες διαβάζουμε πως ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron «καίγεται» να αγοράσει το μειοψηφικό ποσοστό που κατέχει η Helleniq Energy στην κοινοπραξία, με μεγαλύτερο μέτοχο την επίσης αμερικανική ExxonMobil, που έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η Chevron δεν είναι πρωτάρης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αφού διαχειρίζεται το τεράστιο κοίτασμα Leviathan στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Εδώ και χρόνια παζαρεύει με την Κυπριακή Δημοκρατία τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», με εκτιμώμενα αποθέματα 3,5 δισ. κυβικά πόδια. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στον αμερικανικό κολοσσό μέχρι τα τέλη Μαρτίου ώστε να επανέλθει με πρόταση που θα είναι αποδεκτή για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Η Chevron επιδιώκει να μεταφέρει το αέριο σε τερματικό στην Αίγυπτο με τις λιγότερες δυνατές επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ η Λευκωσία επιμένει να τηρηθεί το σχέδιο του 2019 που προέβλεπε μεγαλύτερη επένδυση, περισσότερη προστιθέμενη αξία και πιο πολλές θέσεις εργασίας για τη χώρα. Για να δούμε που θα καταλήξει αυτό.
Καλύτερες ημέρες για τις μετοχές της πράσινης ενέργειας
Μετά από μια δύσκολη χρονιά καθώς τα υψηλά επιτόκια είχαν επηρεάσει σημαντικά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που είναι υψηλής εντάσεως κεφαλαίου, η κατάσταση βελτιώνεται. Ετσι τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ από το καλοκαίρι. Τις τελευταίες εβδομάδες διεθνείς οίκοι, όπως η JPMorgan Chase, προβλέπουν πως οι μετοχές της πράσινης οικονομίας μπορούν φέτος να εμφανίσουν αποδόσεις που θα είναι καλύτερες από το μέσο όρο της αγοράς, ακριβώς επειδή αναμένεται μείωση του κόστους χρήματος. Στην Ελλάδα δεν ζήσαμε αυτό το κλίμα αφού εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΔΕΗ, η Motor Oil και η Helleniq Energy συνέχισαν να προωθούν σημαντικές επενδύσεις τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα οι περσσότερες κινούνται πλέον και στις γειτονικές αγορές με στόχο να αξιοποιήσουν το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχυθεί λόγω και των αναβαθμισμένων διεθνών διασυνδέσεων.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδας, σε συζήτηση στο Νταβός με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Κάποιος;». Στο ίδιο πάνελ θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς καθώς και οι Sasha Vakulina από το Euronews, Maxim Timchenko (DTEK Group) και Ester Baiget (Novozymes A/S).
Η φάμπρικα με την ύδρευση των νησιών
Οι κάτοικοι των νησιών και οι λοιποί φορολογούμενοι που πληρώνουν το πάπλωμα τα ακούν επί χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα. Ακούν πως θα σταματήσει η φάμπρικα της αδιαφάνειας σε ορισμένες περιπτώσεις κάλυψης των αναγκών ύδρευσης των νησιών με υδροφόρες ή προσωρινές μονάδες αφαλάτωσης. Τώρα μαθαίνουμε πως στον πολύ μακρύ κατάλογο των προτεραιοτήτων για το 2024 που παρουσίασαν οι υπουργοί στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνονται και δύο πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας για το καυτό ζήτημα της ύδρευσης. Η πρώτη αφορά την ενεργοποίηση του σχεδίου, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης νερού στα νησιά. Η δεύτερη την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προσωρινών αδειοδοτήσεων για ταχύτερη εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης. Για να δούμε.
To άρθρο Γιατί φέρνει πιο κοντά την ώρα της κρίσης ο Κ. Μητσοτάκης, οι μεγάλες αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο και η δυσάρεστη εμπειρία της Κύπρου με τη Chevron δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ