Υγεία

Αυξητική τάση παρουσιάζει η καρδιακή ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία – Galaksias Portal News


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στα άτομα πάνω από τα 65 έτη η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι η ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επίσης το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, «θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου», αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής Ι. Παρίσης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, που αρχίζει στις 2 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια κυρίως στην τρίτη ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Παρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 περίπου και περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών διαρκώς αυξάνεται, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και από πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα, αναφέρει ο κ. Παρίσης.

Οι σημαντικότερες, εξελίξεις που αφορούν στο πολύπλοκο σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας από το οποίο πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο, θα καλυφθούν θέματα που απασχολούν κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και των νεότερων κλινικών και ερευνητικών δεδομένων. Οι σύνεδροι θα έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στην Καρδιο-ογκολογία, ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα που συνοδεύει τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο. Παράλληλα, θα καταδειχθεί η σπουδαιότητα της πανελλαδικής λειτουργίας ιατρείων καρδιακής ανεπάρκειας και Καρδιo-ογκολογίας, του ευεργετικού ρόλου των προγραμμάτων σωματικής άσκησης με την εξαιρετική συνεργασία της ΕΛΕΡΓΑ (Ελληνική Εταιρεία Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης), καθώς και η πολυδιάστατη βοήθεια που προσφέρουν οι νοσηλευτές στο ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπρόσθετα, η διαχρονική συνεργασία της ΕΜΕΚΑ με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) και με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα στους συνέδρους να παρακολουθήσουν κοινές εκδηλώσεις με ιδιαίτερα επίκαιρη θεματολογία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει και η συνάντηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιο-ογκολογίας, όπου θα καλυφθεί ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Η συνεργασία των ειδικών είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Το δίκτυο των 75 ιατρείων, από τα πρώτα δίκτυα που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο, θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη συνεργασία, προς όφελος των ασθενών.

«Μετά από 27 έτη επιτυχημένης πορείας της ΕΜΕΚΑ, το συνέδριο παρέχει εξειδικευμένη γνώση στους συμμετέχοντες και είναι πεδίο για έναν ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο με επίκεντρο την καρδιακή ανεπάρκεια», αναφέρει ο κ. Παρίσης και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου μας με τρόπο διαδραστικό, εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας τις γνώσεις τους, ανταλλάσσοντας απόψεις, και τελικά, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του τοπίου της καρδιακής ανεπάρκειας στη χώρα μας».

Χορηγούνται 23 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κανένα κόστος εγγραφής.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button