Εργασία

Νέα αύξηση Κατώτατου Μισθού: Συμπαρασύρει 19 επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και την αύξηση σε 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με ύψους του. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στη Βουλή στη συζήτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση στην οποία προχωρά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε η Υπουργός: «Με την τροπολογία ανοίγουμε έγκαιρα τη διαδικασία ώστε η αύξηση να εφαρμοσθεί από την 1η Απριλίου. Διασφαλίζουμε ότι πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάζονται πάρα πολλοί συμπολίτες μας, θα καλυφθούν όλοι, ιδίως αυτοί που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Βήμα – βήμα υλοποιούμε την υπόσχεση του Πρωθυπουργού ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ». «Χρέος μας», είπε η Υπουργός «είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες να καρπώνονται με δίκαιο τρόπο το μέρισμα της ανάπτυξης, να ανέβουν οι μισθοί και οι συντάξεις, οι άνεργοι να βρουν δουλειά και το Κράτος να επενδύσει στην κοινωνική συνοχή».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε: «Το στοίχημά μας για την τετραετία που διανύουμε είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πολιτών, προσεγγίζοντας και, γιατί όχι, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν κατώτατο μισθό, η Ελλάδα από ουραγός βρίσκεται σήμερα στη 10η θέση. Και συνεχίζουμε, πάντα μέσα στα επιτρεπτά δημοσιονομικά όρια και λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές των επιχειρήσεων».

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ανάγκη ουσιαστικού, ανεμπόδιστου και ειλικρινούς διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε η αλλαγή του κατώτατου μισθού να αποτελεί μια αξιόλογη ενίσχυση προς τους εργαζόμενους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» είπε.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε επίσης: «Η αύξηση που σήμερα δρομολογούμε θα είναι μια σημαντική ανακούφιση όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και όσων είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό». «Θα φροντίσουμε» τόνισε «να τηρηθούν τα χρονικά ορόσημα που θέτει η τροπολογία και μέχρι το τέλος Μαρτίου να είμαστε σε θέση να εισηγηθούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού».

Σημειώνουμε ότι τα 19 επιδόματα που αυξάνονται είναι: 

  1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
  2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
  3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
  4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
  5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
  6. Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
  7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί
  8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
  9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων
  10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων
  11. αλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
  12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
  13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
  14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου
  15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
  16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
  17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
  18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
  19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button