Από τις 7 Μαρτίου κάμερες στα γήπεδα – Από 9/4 η ταυτοπροσωπία των εισιτηρίων – Galaksias Portal News
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση σχετικά με την επανέναρξη της παρουσίας θεατών και της διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου της SuperLeague 1, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
Δείτε ζωντανά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των γηπέδων της Super League 1, ως αντίδραση στα νέα σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, έξω από το κλειστό γήπεδο βόλεϊ «Μελίνα Μερκούρη», η ώρα για την επιστροφή των θεατών έφθασε και οι δύο υπουργοί ενημερώνουν για τους τρόπους που θα συμβεί αυτό, αλλά και τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους οπαδούς.
Τον λόγο αρχικά έλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας τα εξής: «Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βρούτσης ανακοινώνοντας ότι το γήπεδο θα κλείνει οριστικά, αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της νέας νομοθεσίας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε ότι «από τις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και από τις 7 Μαρτίου, όποιο γήπεδο δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα μπορεί να έχει οπαδούς».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση
«Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον. Υπάρχει η ΔΕΑΒ που επιβάλλει πλέον αυστηρές κυρώσεις. Εάν πέσει επικίνδυνο αντικείμενο στο γήπεδο, κλείνει αμέσως το γήπεδο από την επόμενη αγωνιστική. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδόσφαιρου, της UEFA και της FIFA, αλλά θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ποινές. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων στα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση και προβλέπεται στο νέο νόμο. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές.
Στις 6 Μαρτίου ξεκινά μια νέα διαδικασία κι από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες. Δόθηκε αρκετός χρόνος σε όλους για την τοποθέτηση καμερών.
Αύριο υπάρχει συνάντηση με τις Σούπερ Λιγκ και Μπάσκετ Λιγκ που θα ενημερωθούν και θα πάρουν το ΦΕΚ για τις κάμερες… Δόθηκε αρκετός χρόνος σε όλους. Πρώτη φορά μια κυβέρνηση δείχνει τέτοια θέληση για να αλλάξει το τοπίο στο κομμάτι της αθλητικής βίας. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε κάνει. Μία λέσχη ανά έμβλημα, ρήτρες παραβατικότητας που έχουν να κάνουν με απώλεια εσόδων. Από εκεί και πέρα, στις 9 Απριλίου θα γίνει και η νέα μεγάλη αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία των ανθρώπων, για όσους πηγαίνουν στο γήπεδο και θα εξηγήσει τη διαδικασία ο κ. Παπαστεργίου».
Οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου
«Μέχρι σήμερα υπήρχε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία. Η λύση έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας. Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά θα χρησιμοποιείται πλέον το gov wallet, το οποίο χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατομμύρια Έλληνες».
Ακολούθως ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε το πως ακριβώς χρησιμοποιείται η εφαρμογή και πως σε 30 δευτερόλεπτα το εισιτήριο έχει καταχωρηθεί στο gov wallet.
Παράλληλα έδειξε την εφαρμογή για την αγορά εισιτηρίου για παιδιά κάτω των 15 ετών, καθώς οι άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα, όπως και την διαδικασία για τους μη Έλληνες πολίτες που θα χρησιμοποιούν το διαβατήριο τους.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους προς τους δύο υπουργούς, οι οποίοι έδωσαν τις ακόλουθες απαντήσεις.
-Αυτά τα μέτρα είχαν νομοθετηθεί και παλαιότερα και γιατί να λειτουργήσουν τώρα;
«Υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και παλαιότερα. Ο κ. Ορφανός το 2005 είχε νομοθετήσει για τις κάμερες. Δυστυχώς όμως ο νόμος είχε κενά και παραλήψεις. Το 2015 ο κ.Κοντονής είχε προβλέψει την κάρτα φιλάθλου για την ταυτοπροσωπία αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Κι οι δύο είχαν σωστή σκέψη αλλά σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε. Για τις κάμερες θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και ακολούθως η η ΔΕΑΒ μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση. Η ταυτοπροσωπία επίσης θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού. Δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα όπως έκλεισαν, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον».
-Εάν κάποιος ηλικιωμένος που δεν έχει smartphone πως θα μπει στο γήπεδο;
«Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει. Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες διακρίσεις, αλλά θα δούμε μήπως μπορούμε να ορίσουμε κάποια θύρα σε κάποιο γήπεδο. Δεν προκύπτει κανένα θέμα με τα προσωπικά δεδομένα».
-Πως θα γίνει η προμήθεια και η εγκατάσταση των καμερών; Οι κάμερες αφορούν μόνο την Super League 1;
«Οι κάμερες αφορούν σε πρώτη φάση τη Super League 1 και την Basket League. Υπάρχει αναλυτική περιγραφή. Η δαπάνη αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Ανώνυμες Εταιρίες. Συνεπώς οι ΠΑΕ και ΚΑΕ θα πρέπει να τις προμηθευτούν».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ