Αναπτύσσεται θεραπεία με τη δύναμη του φωτός για τον καρκίνο – Galaksias.gr
Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τον καρκίνο που θα βασίζεται στο φως βρίσκεται επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία.
Η φουτουριστική αυτή θεραπεία προβλέπει τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου με αντισώματα που θα ενεργοποιούνται από το φως. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εast Anglia (UEA) δημιούργησαν θραύσματα αντισωμάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου, τα οποία συγχωνεύονται με τον στόχο τους και ενεργοποιούνται από το φως.
Στη συνέχεια, μικροσκοπικα φώτα LED θα τοποθετούνται πάνω στο δέρμα ή θα εμφυτεύονται στο σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος. Έτσι, τα αντισώματα θα ενεργοποιούνται από το φως για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες φωτός θα είναι πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες κατά του καρκίνου.
Πώς λειτουργεί
Ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δρ. Αμίτ Σατσντέβα, αναφέρει ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για νέες θεραπείες ακριβείας κατά του καρκίνου, οι οποίες δεν έχουν παρενέργειες.
«Οι τωρινές θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και σε υγιή κύτταρα του σώματος. Έτσι, έχουμε τις παρενέργειες όπως η απώλεια των μαλλιών, οι εμετοί και το αίσθημα κούρασης, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών», σημειώνει.
Εξηγώντας πώς λειτουργεί η θεραπεία που αναπτύσσει η ομάδα του, επισημαίνει: «Τα αντισώματα ενεργοποιούνται στο σημείο που είναι ο όγκος και κολλάνε πάνω στον στόχο τους με την ενεργοποίηση από το φως. Μπορεί να ενεργοποιήσεις τα αντισώματα να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα με το φως – είτε απευθείας στο δέρμα, στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, ή χρησιμοποιώντας μικρά φώτα LED που εμφυτεύονται στο σημείο που βρίσκεται ο όγκος στο εσωτερικό του σώματος».
«Μόνο τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά στον όγκο θα ενεργοποιούνται, δεν θα επηρεάζονται άλλα κύτταρα. Έτσι, είναι πιθανό να μειωθούν οι παρενέργειες για τους ασθενείς και να βελτιωθεί ο χρόνος παρουσίας των αντισωμάτων στο σώμα».
Οι ερευνητές σημειώνουν, βέβαια, ότι η θεραπεία αυτή θα είναι αποτελεσματική για τον καρκίνο του δέρματος ή για συμπαγείς όγκους, όχι όμως για καρκίνους του αίματος όπως η λευχαιμία.
Αν συνεχιστούν οι επιτυχημένες έρευνες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η νέα γενιά θεραπειών κατά του καρκίνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
Η σχετική μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Ερευνητικό Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών και το Wellcome Trust, έχει δημοσιευτεί στο «Nature Chemical Biology».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ