Ανοίγονται στη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι με την «ευλογία» ΕΕ
Μεγάλο ενεργειακό «μπάσιμο» επιχειρεί η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σερβία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελιγράδι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Σέρβοι ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ελληνικές εταιρείες για κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών.
Το ενδιαφέρον τους, όμως, δεν περιορίζεται μονάχα στην πράσινη ενέργεια. Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ προς τη Βόρεια Μακεδονία σε συνδυασμό με τον αγωγό που διαθέτει η Σερβία προς τη χώρα αυτή σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορεί εύκολα να εφοδιαστεί με αέριο από τη Ρεβυθούσα και το LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα λειτουργήσει από το φετινό Μάρτιο.
Η Σερβία είναι μια χώρα που παραδοσιακά βασίζεται στη Ρωσία για τις ανάγκες της σε αέριο. Εντούτοις, η κυβέρνηση Βούτσιτς επιχειρεί να επεκτείνει τις πηγές της και να παίξει το ενεργειακό παιχνίδι σε περισσότερα “ταμπλό”.
Πέραν του αερίου, οι Σέρβοι δήλωσαν πρόθυμοι να εισάγουν και ελληνικό πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του ελληνοσερβικού επιχειρηματικού φόρουμ η αρμόδια υπουργός, Ντουμπράβκα Χαντάνοβιτς, τόνισε σχετικά ότι η χώρα διαθέτει σήμερα μονάχα τον πετρελαιαγωγό Άντρια. Αυτή την περίοδο εξετάζει την κατασκευή νέου αγωγού προς τη Β. Μακεδονία που θα της επιτρέψει να φέρει πετρέλαιο από την Ελλάδα.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι άκρως θετικές τόσο για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, όσο και για ελληνικούς ομίλους που αναζητούν εξαγωγές, επενδύσεις και εξαγορές στις βαλκανικές χώρες.
Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η ΔΕΗ που σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγορές στη Βουλγαρία, μετά την αγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Αντίστοιχα, τόσο η ΔΕΠΑ, η HELLENiQ Energy, η Μυτιληναίος και άλλοι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς κινούνται επιθετικά ώστε να αυξήσουν τα μεγέθη τους.
Άλλωστε, στο παιχνίδι έχει μπει ήδη ο ΑΔΜΗΕ που προωθεί τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean, η οποία θα φτάνει από την Ελλάδα ως τη Σλοβενία για να πουλήσει πράσινο ηλεκτρισμό στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρείται εφικτή μια διακλάδωση που θα καλύψει τις ανάγκες τους.
Οι ελληνικοί όμιλοι προχωρούν με τις παραπάνω κινήσεις έχοντας τις ευλογίες τόσο της Ε.Ε. που θέλει να αναπτύξει τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και των ΗΠΑ που θέλουν να τα βγάλουν από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Αυτό έγινε σαφές από Αμερικανούς αξιωματούχους προς τους Έλληνες ομολόγους τους κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ