Πολιτική

«Μετατρέπουμε την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο» – Galaksias.gr


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, 04:49

«Η Ελλάδα, παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά, μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο», τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στο αφιέρωμα για το «Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας» του «Speak News Magazine».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, δρομολογώντας παράλληλα ένα ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική, την προοπτική της χώρας». Πρόκειται για σχέδιο που, όπως αναφέρει, «πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά […] Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη». 

Ο ίδιος σημειώνει ότι παρά τη δυσχερή παγκόσμια οικονομική συγκυρία εξαιτίας του πολέμου, «η πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή, οικονομικά γεωπολιτικά, αμυντικά» και υπογραμμίζει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα «αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών, μειώνει συνεχώς την ανεργία, ενισχύει τον οικονομικό, το γεωπολιτικό, το στρατηγικό της ρόλο στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκτά νέα δυναμική, νέα προοπτική» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών. 

Αναφερόμενος στη «νέα στρατηγική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου, σημειώνει ότι ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες και κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση μετεξέλιξης του Έβρου σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, Ελλάδας και Βουλγαρίας, και τη δρομολόγηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών όπως – μεταξύ άλλων – οι Πλωτοί Σταθμοί Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη (που άρχισε να κατασκευάζεται) και στο Θρακικό Πέλαγος (που ήδη αδειοδοτήθηκε). 

Στέκεται δε στην «ατζέντα» για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα υποδομών που «διασφαλίζουν μια νέα προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button