Πώς να τον πάρετε και τα σημαντικά οφέλη για την υγεία – Galaksias Portal News
Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που μοιάζει με κρεμώδες γάλα, εκκρίνεται από τις μέλισσες και παρέχει διατροφή στις αναπτυσσόμενες προνύμφες καθώς και στη βασίλισσα του σμήνους.
Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό, ζάχαρη, λιπαρά οξέα και πολλές μοναδικές πρωτεΐνες, μία από τις οποίες ονομάζεται royalactin.
Πολλοί ισχυρισμοί για τα οφέλη του βασιλικού πολτού για την υγεία βασίζονται στην επίδραση αυτής της πρωτεΐνης στην ανάπτυξη των μελισσών.
Όταν πεθάνει μια βασίλισσα, οι εργάτριες θα ταΐσουν μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού σε μια επιλεγμένη θηλυκή προνύμφη. Αυτό αλλοιώνει το DNA του εντόμου και το μετατρέπει σε βασίλισσα. Οι ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας πηγάζουν από αυτό το γεγονός.
Ο βασιλικός πολτός δεν είναι ο ίδιος με το μέλι, αλλά είναι βρώσιμος και γενικά θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση σε διάφορες μορφές.
Βασιλικός πολτός: Τα οφέλη του στην υγεία μας
Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεΐνες μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ενώσεις. Μεταξύ ορισμένων από τις παθήσεις που λέγεται ότι αντιμετωπίζει ο βασιλικός πολτός είναι:
- Άσθμα
- Αθηροσκλήρωση
- Διαβήτης
- Κούραση
- Υψηλή χοληστερόλη
- Φλεγμονή
- Νεφρική νόσος
- Παγκρεατίτιδα
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Ο βασιλικός πολτός φέρεται να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες ή καταπολεμά τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της αντοχής και της ευεξίας (όχι μόνο για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων υγείας).
Πιθανές παρενέργειες
Ο βασιλικός πολτός θεωρείται γενικά ασφαλής και καλά ανεκτός όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λαμβάνεται σε ημερήσιες δόσεις έως και 1.000 mg για τρεις μήνες χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες.
Εντούτοις, είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπια ρινικά συμπτώματα έως απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον καθαυτό τον βασιλικό πολτό ή σε συστατικά που συνήθως προστίθενται σε συμπληρώματα, όπως η γύρης μελισσών και λουλουδιών.
Πώς μπορείτε να πάρετε βασιλικό πολτό
Ο βασιλικός πολτός διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, γέλη, υγρά, πάστες και μη επεξεργασμένο ακατέργαστο πολτό. Μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο ή σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα βασιλικού πολτού είναι μακράν η πιο εύκολη μορφή στη χρήση και τη δόση. Τα δισκία και η γέλη είναι κατασκευασμένα με λυοφιλοποιημένο βασιλικό πολτό και μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος για να δείτε ποια άλλα συστατικά περιλαμβάνονται. Εάν δεν ξέρετε τι είναι ένα συστατικό, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.
Άλλοι τρόποι
Ο μη επεξεργασμένος βασιλικός πολτός συσκευάζεται συνήθως σε μικρά, σκούρα γυάλινα μπουκάλια σε δόσεις που κυμαίνονται από 250 έως 500 mg. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να είναι αρκετά πικρός και συχνά αναμιγνύεται με μέλι για καλύτερη γεύση.
Το βασικό μειονέκτημα του μη επεξεργασμένου βασιλικού πολτού είναι ότι δεν διατηρείται καλά. Διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες στο ψυγείο ή μερικούς μήνες στην κατάψυξη. Είναι επίσης αρκετά ακριβό προϊόν.
Το υγρό και η πάστα του βασιλικού πολτού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σταθεροποιητές και συντηρητικά για να παρατείνουν την λήξη τους. Αυτά μπορούν γενικά να αποθηκευτούν έως και έξι μήνες στο ψυγείο ή έως και τρία χρόνια στην κατάψυξη.
Όταν εκτίθεται στον αέρα, ο βασιλικός πολτός μπορεί να μετατραπεί από κρεμώδες κίτρινο σε πιο σκούρο καφέ. Με την πάροδο του χρόνου, η κρεμώδης υφή μπορεί επίσης να γίνει πολύ πηχτή. Το χρώμα, η υφή και η γεύση είναι ενδείξεις της φρεσκάδας του βασιλικού πολτού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βασιλικό πολτό πέρα από την ημερομηνία λήξης του ή αν μυρίζει αστεία ή αν έχει σάπια γεύση.
Πηγή: https://www.verywellhealth.com.
To άρθρο Βασιλικός πολτός: Πώς να τον πάρετε και τα σημαντικά οφέλη για την υγεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ