Η παχυσαρκία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του ήπατος – Galaksias Portal News
Το συκώτι παίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό, τη βιολογική διαδικασία που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική δραστηριότητα, αλλά όχι ακριβώς το πώς.
Για να το κατανοήσουν καλύτερα αυτό, οι ερευνητές συνέκριναν τα συκώτια ποντικών που είχαν τυπικό βάρος με ποντίκια που ήταν παχύσαρκα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε τυπικά ποντίκια, η αλλοστερική ρύθμιση (η διαδικασία που ελέγχει το μεταβολισμό) αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της σίτισης και ενεργοποιείται κατά τη νηστεία. Ωστόσο, στα παχύσαρκα ποντίκια, η αλλοστερική ρύθμιση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της σίτισης και μειώθηκε όταν ήταν νηστικά.
Η διερεύνηση των λόγων πίσω από αυτήν την αντίστροφη βιολογική συμπεριφορά θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν to πώς η παχυσαρκία επηρεάζει το σώμα και την ανάπτυξη ασθενειών.
Ο εντοπισμός των αιτιών και των συνεπειών της παχυσαρκίας, η οποία είναι πλέον κατανοητή ως μια πολύπλοκη ασθένεια, είναι το κλειδί για τους γιατρούς που θέλουν να παρέχουν υποστήριξη και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς. Ένας γνωστός τρόπος με τον οποίο η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την υγεία είναι επηρεάζοντας το μεταβολισμό, τη διαδικασία με την οποία το σώμα προσλαμβάνει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί ενέργεια από την τροφή μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ορισμένα όργανα διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ιδίως το ήπαρ. Τα τρόφιμα δεν επεξεργάζονται μόνο εκεί για να παρέχουν ενέργεια, αλλά είναι ένα από τα μέρη όπου αποθηκεύονται χρήσιμα προϊόντα στο τέλος της μεταβολικής διαδικασίας μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο ήπαρ, οι ερευνητές συνέκριναν το συκώτι τυπικών ποντικών και παχύσαρκων ποντικών μετά από περιόδους σίτισης και νηστείας.
«Κατασκευάσαμε ένα δίκτυο μεταβολικών αντιδράσεων στα συκώτια ποντικών που μπορούσαν να τρέφονται ελεύθερα. Στη συνέχεια το συγκρίναμε με δεδομένα που είχαμε συγκεντρώσει προηγουμένως από ποντίκια που είχαν νηστέψει για 16 ώρες», εξήγησε ο καθηγητής Shinya Kuroda από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. «Ενώ η ενζυμική και η αλλοστερική ρύθμιση που ελέγχει το μεταβολισμό καταστέλλεται σε τυπικά ποντίκια κατά τη διάρκεια της σίτισης, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αντίστροφο συνέβη στα παχύσαρκα ποντίκια και ότι αυτή η δραστηριότητα αυξήθηκε».
Όταν τρώμε, το συκώτι μας δημιουργεί αποθέματα ενέργειας που στη συνέχεια απελευθερώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, ένα σύστημα γνωστό ως μεταβολική ομοιόσταση. Ωστόσο, οι ερευνητές είδαν ότι στα παχύσαρκα ποντίκια αυτή η ισορροπία απορρίφθηκε, δηλαδή, η φυσιολογική λειτουργία διαταράχθηκε, υποδεικνύοντας μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές όπως κόπωση, έλλειψη ενέργειας και μειωμένη όρεξη. Αντίθετα, είδαν ότι η μεταγραφική ρύθμιση, μια διαδικασία που ρυθμίζει το μεταβολισμό και ελέγχει τη δραστηριότητα των κυττάρων σε γενετικό επίπεδο, δεν άλλαξε πολύ μεταξύ σίτισης και νηστείας. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με την αλλοστερική ρύθμιση, είναι πιο σταθερό και λιγότερο επηρεασμένο από αυτό που τρώμε.
«Η παχυσαρκία είναι μια μεταβολική ασθένεια, επομένως για να την κατανοήσουμε, είναι σημαντικό να κατασκευαστεί ένα διατομικό δίκτυο με το μεταβολόμιο (το πλήρες σύνολο χημικών ουσιών μικρών μορίου) στο κέντρο του», είπε ο Kuroda.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ