Οικονομία

«Χάσμα» εντός της ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων – Galaksias Portal News

Κάθε άλλο παρά ενιαία είναι η άποψη των μελών του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη (7.3.2024).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως απαιτείται να ανακοινωθούν πρώτα τα κατάλληλα στοιχεία προτού ξεκινήσει η διαδικασία απομείωσης των επιτοκίων, από τον Ιούνιο και μετά.

Αν και η ίδια έκανε λόγο για ομοφωνία εντός της συνάντησης του ΔΣ, δεν λείπουν, ωστόσο, και εκείνοι οι οποίοι προτείνουν πως μια ταχύτερη κίνηση, τον Απρίλιο, δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.

Τι υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Πιο αναλυτικά, το Bloomberg καταγράφει τις απόψεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο Joachim Nagel της Bundesbank δήλωσε σχετικά με τη πιθανότητα να υπάρξει μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές πως «θα εξαρτηθεί από δεδομένα, αλλά οι προοπτικές έχουν λαμπρύνει» ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι αγορές έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον Ιούνιο ως την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους του δανεισμού.

Από την πλευρά του, ο Francois Villeroy de Galhau, από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, τόνισε πως «φαίνεται πολύ πιθανό να υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη» ενώ διευκρίνισε πως «η άνοιξη εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου», προσθέτοντας πως «τώρα έχουμε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% από τώρα έως το επόμενο έτος».

Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn, δήλωσε: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι με βάση τις προβλέψεις που ελήφθησαν, οι κίνδυνοι της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων όσον αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού έχουν μειωθεί σημαντικά – αυτό επηρεάζεται επίσης από τη μείωση της πρόβλεψης ανάπτυξης. Θα επανέλθουμε στο θέμα στις επόμενες συναντήσεις Απριλίου και Ιουνίου με βάση τις τελευταίες πληροφορίες».

Ο ίδιος φρόντισε να εξηγήσει πως «υπήρξαν επίσης φωνές στη συζήτηση ότι η ΕΚΤ δεν μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed, χαρακτηρίζοντας τις φήμες αυτές ως πολύ υπερβολικές καθώς «η ΕΚΤ δεν είναι η 13η Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Fed».

Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει σταδιακά τον στόχο του 2%, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερη εμπιστοσύνη ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, υποστηρίζει σε μία διαφορετική κατεύθυνση ο Madis Muller από την Εσθονία.

Η ΕΚΤ χρειάζεται ακόμη «πιο σταθερή επιβεβαίωση ότι η τάση πτώσης των τιμών θα συνεχιστεί πριν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν επίσης στενά τη «έντονη αύξηση των μέσων μισθών στην Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι αυξήσεις των μισθών κοντά στο 5% θα δυσκόλευαν την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Με την πιο επιφυλακτική στάση συντάσσεται και ο Gediminas Simkus της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας: «Ο Ιούνιος είναι ο πιθανός μήνας για μείωση επιτοκίου», δήλωσε.

«Πηγαίνω σε κάθε συνάντηση με ανοιχτό μυαλό. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο περικοπής του Απρίλιο, αλλά η πιθανότητα είναι μικρή».

Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές περικοπές φέτος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πού θα τελειώσει η διαδικασία χαλάρωσης, συμπλήρωσε.

«Δεν βιαζόμαστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι περικοπές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης ή γιατί δεν θα μπορούσαν να συμπέσουν με τις ανακοινώσεις των προβλέψεων».

Παραμένοντας στη Βαλτική, ο Λετονός Martins Kazaks χαρακτήρισε την πρώτη περικοπή ως σημαντική, γιατί αυτό θα δείξει ότι η ΕΚΤ αλλάζει κατεύθυνση, αλλά κατά την άποψη του, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι ή υποχρεωμένοι να το κάνουμε κάθε συνάντηση», εξήγησε.

«Η προαιρετική επιλογή είναι πάντα εκεί», πρόσθεσε. «Δεν βάζουμε τίποτα στον αυτόματο πιλότο» ενώ συμπλήρωσε πως «η αύξηση των μισθών φαίνεται να μειώνεται κάπως».

Η ΕΚΤ θα αποφύγει τον «αυτόματο πιλότο» στα επιτόκια μόλις αρχίσουν οι μειώσεις, τόνισε ο Λετονός.

Λιγότερος σαφής ήταν ο Robert Holzmann από την κεντρική τράπεζα της Αυστρίας καθώς δήλωσε πως «μία από τις χθεσινές αποφάσεις ήταν για καμία αλλαγή, αλλά μια αλλαγή μπορεί να προετοιμαστεί».

Τέλος, ο Bostjan Vasle από την Σλοβενία επεσήμανε πως «εκτιμούμε ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων, εάν διατηρηθεί για αρκετό καιρό, θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο-στόχο».

Ταυτόχρονα, εξήγησε πως «τα περαιτέρω βήματα μας θα συνεχίσουμε να εξαρτώνται από την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή από τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, την κίνηση του πυρήνα του πληθωρισμού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων μας».

To άρθρο «Χάσμα» εντός της ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button