Οικονομία

Το σχέδιο για την προσέλκυση μεταναστών – Galaksias Portal News

Με τρεις βασικές δράσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επειγόντως την έλλειψη εργαζομένων ιδίως στον αγροτικό, κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο (ενόψει και της θερινής σεζόν) της ελληνικής οικονομίας με αιχμή την προσέλκυση μεταναστών στη (νόμιμη) ελληνική αγορά εργασίας.

Οι δύο πρώτες δράσεις για την προσέλκυση μεταναστών εργαζομένων προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση (και έτσι η ελληνική οικονομία) αποτελούν ήδη μέρος του θεσμικού πλαισίου αλλά δεν έχουν προλάβει να εφαρμοστούν πλέρια (καθώς πέρασαν από τη Βουλή τέλος του 2023), ενώ η τρίτη επίκειται πριν το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις ήδη θεσπισμένες παρεμβάσεις, πρόκειται αφενός για τη μείωση του χρόνου συνεχούς νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει κάποιος μετανάστης άδεια παραμονής έχει μειωθεί στα 3 χρόνια (από τα 7) και αφετέρου για τη μείωση του χρόνου παραμονής στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί δικαίωμα εργασίας στους 2 μήνες (από τους 6).

Η τρίτη δράση την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η αύξηση του χρόνου εργασίας για τους μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες στους 18 μήνες (έναντι των 9 μηνών).

Ο συνδυασμός των δράσεων αυτών (μαζί με προγράμματα κατάρτισης των μεταναστών) αναμένεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με τα οποία ήλθε σε επαφή το newsit.gr, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη γιγάντια έλλειψη εργατικού δυναμικού στην αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στους παραπάνω κλάδους δεν αποτελεί ένα «επιμέρους» ζήτημα της οικονομίας. Του λόγου το αληθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του την περασμένη Κυριακή (10.03.24)  δήλωσε πως «μας λείπουν 200.000 χέρια στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή» και “εάν δεν τα βρούμε άμεσα θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως αυτό είναι «ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας εάν δεν το αντιμετωπίσουμε γρήγορα». Άλλες εκτιμήσεις, τις οποίες έχουν υπόψιν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανεβάζουν τις ελλείψεις στα 400.000 εργαζομένους.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο κος Στουρνάρας σύνδεσε ευθέως το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού με το πιο «καυτό» πρόβλημα αυτήν την περίοδο, δηλαδή τον πληθωρισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ συμπλήρωσε πως «στη δεκαετία του ΄90, στη διαδικασία σύγκλισης, οι ξένοι εργάτες ήταν αυτοί που κράτησαν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα χαμηλός».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «η μεγάλη μείωση επιτοκίων (σ.σ. λόγω της μείωσης του πληθωρισμού) υπερθέρμανε την οικονομία και αύξησε όλες τις αξίες. Εάν δεν είχαμε τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή, δεν θα επιτυγχάναμε τότε το κριτήριο του πληθωρισμού», σημείωσε.

Αποκαλυπτικό σε σχέση με το πόσο πολύ επηρεάζει η έλλειψη εργατικού δυναμικού το μέτωπο της μείωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων είναι και το πόρισμα της ΤτΕ για τον νέο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, αναφέρει πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης των μισθών που μπορεί να προκληθεί από την αύξηση της στενότητας στην αγορά εργασίας μέσω της αύξησης της προσφοράς εργασίας».

Αναλυτές εξηγούν πως η ένταξη μεταναστών στην απασχόληση όχι μόνο θα κρατήσει «ζωντανή» την αγροτική παραγωγή, την οικοδομή και την τουριστική «βιομηχανία», αλλά συγκρατήσει σχετικά χαμηλά τους μισθούς, επιτρέποντας τη μείωση του πληθωρισμού με μη – νομισματικά μέσα, επιταχύνοντας τη μείωση των επιτοκίων και έτσι την πιστωτική και οικονομική επέκταση.

To άρθρο Στο «κόκκινο» η έλλειψη εργατικού δυναμικού: Το σχέδιο για την προσέλκυση μεταναστών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button