Υγεία

Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό – Galaksias Portal News

Δύο λεπτά πριν από τις 8 το πρωί ο Εγκέλαδος χτύπησε την Ταϊβάν με 7,4 Ρίχτερ. Δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν ενώ άλλα πήραν επικίνδυνη κλίση. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και δεκάδες οι εγκλωβισμένοι. Ο φονικός σεισμός έπληξε τη νήσο την ώρα που οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να πάνε στις δουλείες τους και τα παιδιά στο σχολείο, προκαλώντας πανικό και τρόμο ακόμη και στους συνηθισμένους στις σεισμικές δονήσεις Ταϊβανέζους.

Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης εντοπίζεται κοντά στην παράκτια πόλη Χουάλιεν στην ανατολική Ταϊβάν, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες καταστροφές. Κάτοικοι βγαίνουν από τα παράθυρα κτιρίου, η είσοδος του οποίου έχει καταρρεύσει. Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους σε υπόγειες σήραγγες και κατεστραμμένα κτίρια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις. Αρκετές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες λόγω των κατολισθήσεων. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ταιβάν επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι  διακόπηκε για λίγη ώρα η λειτουργία του μετρό, ενώ στη Νέα Ταϊπέι διασώστες απομάκρυναν δεκάδες ανθρώπους από κατεστραμμένο κτήριο.

Ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Ταιβάν εδώ και 25 χρόνια έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην ανατολική Κίνα. Στην επαρχία Φουτζιάν εκατοντάδες μαθητές βγήκαν έντρομοι στα προαύλια των σχολείων. Οι  προειδοποιήσεις για τσουνάμι, που εκδόθηκαν σε Φιλιππίνες και Ιαπωνία, ήρθησαν γρήγορα με τις Αρχές να ζητούν ωστόσο από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στην Ταϊβάν

Έλληνες που ζουν στην Ταϊβάν περιέγραψαν στο ΕΡΤNews τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν εν μέσω του ισχυρότερου σεισμού που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια. Όσο για τα κτίρια που βλέπουμε να έχουν γείρει, είναι η ειδική αντισεισμική κατασκευή τους που επιτρέπει τη μεγάλη ταλάντωση και δεν καταρρέουν.

Ο Χρήστος Σαραντίδης κατοικεί στην Ταϊβάν τα τελευταία 16 χρόνια. Ήταν πρώτες πρωινές ώρες όταν ο εγκέλαδος των 7,4 ρίχτερ χτύπησε την χώρα. Μετά το πρώτο σοκ, πρώτο του μέλημα ήταν να μάθει για το παιδί του που βρισκόταν στο σχολείο: «Ξύπνησα από τον σεισμό, από το κούνημα και η πρώτη διαπίστωση ήταν πως αυτός ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους λόγω έντασης και διάρκειας. 02.06 κορνίζες έπεσαν κάτω έσπασαν τα γυαλιά. 02.17 Η πρώτη σκέψη ήταν να πάρουμε το σχολείο της μικρής. Μα καθησύχασε το σχολείο».

Η πρώτη ενημέρωση έγινε από προειδοποιητικό μήνυμα για ενδεχόμενο τσουνάμι. Στην συνέχεια, οι Έλληνες της Ταϊβάν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ο Χρήστος Σαραντίδης, κάτοικος Ταϊβάν υπογράμμισε: «Επικοινωνήσαμε όσο μπορέσαμε. Σηκώστε το χέρι αν είστε καλά. Να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να καθησυχάσουμε ο ένας τον άλλον».

Ο εκπρόσωπος Ταπέι στην Ελλάδα, Sherman Kuo σημείωσε: «Η ελληνική κοινότητα της Ταϊβάν είναι μία μικρή κοινότητα, λιγότεροι από είκοσι άτομα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανησυχητική πληροφορία για την ασφάλειά τους. Πιστεύω ότι είναι όλοι ασφαλείς στην Ταϊβάν τώρα».

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σεισμό που έχει πλήξει την περιοχή. Οι εικόνες με κτήρια να έχουν φύγει από τα θεμέλιά τους και να αγγίζουν τα διπλανά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Καρύδη, αποτελούν και αποδεικτικό της αντισεισμικής οικοδόμησης σε αυτές τις περιοχές. «Υπάρχουν δύο πιθανότητες ερμηνείας του φαινομένου. Η πρώτη είναι να έχει σπάσει το ισόγειο και να έχει γύρει το κτίριο, όπου συνήθως η αναδομή δεν έχει πάθει τίποτα και πολλές φορές μπορούμε να το ξαναγυρίσουμε το κτήριο. Και η δεύτερη περίπτωση είναι να έχει υποστεί το έδαφος μία βλάβη… και το κτήριο να μην έχει πάθει τίποτα να έχει γύρει σαν στέρεο σώμα».

Σύμφωνα με τους Έλληνες της περιοχής μπορεί αρκετοί από αυτούς να μην αντιμετώπισαν μεγάλες καταστροφές, παρ’ όλα αυτά ο φόβος και η ανησυχία παραμένουν.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button