Οικονομία

Η στήριξη των τραπεζών το 2009 – 2015 αφήνει όφελος 3,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο – Galaksias Portal News

Όφελος περίπου 3,5 δις. ευρώ προκύπτει μέχρι στιγμής για τον Έλληνα φορολογούμενο από τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών κατά την περίοδο της κρίσης μετά το 2009 μέχρι το 2015, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έδωσε τη συνολική εικόνα για το κόστος της στήριξης των τραπεζών, παραθέτοντας τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επιβάρυνση του Δημοσίου σε 50,282 δις. ευρώ, αλλά το όφελος, μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Αττικής, σε 53,747 δις. ευρώ.

Όπως είπε ο Διοικητής της ΤτΕ, το κυριότερο όφελος του Ελληνικού Δημοσίου προέρχεται από την εθελοντική ανταλλαγή του δημόσιου χρέους (Private Sector Involvement – PSI). Οι συνολικές ακαθάριστες ζημίες του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα από το PSI (κούρεμα ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν αγοράσει) ανήλθαν σε 38,3 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη και την επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου 2012). Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος διέθεσε υψηλά μερίσματα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονταν από τα έσοδα από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA) την οποία χορηγούσε στις τράπεζες. Περαιτέρω, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εισέπραξε έσοδα (αποπληρωμές και μερίσματα) από τις μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) που είχαν εκδοθεί, από την πρόσφατη επιτυχημένη αποεπένδυσή του από τις σημαντικές τράπεζες στο διάστημα Οκτωβρίου 2023 – Μαρτίου 2024, από τις διανομές των εκκαθαρίσεων τραπεζών που εξυγιάνθηκαν και από άλλες πηγές. Τέλος, στο συνολικό όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η αποτίμηση των υφιστάμενων συμμετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην Τράπεζα Αττικής, καθώς και η προσδοκώμενη ανάκτηση από τις εκκαθαρίσεις τραπεζών που εξυγιάνθηκαν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών, η συνεισφορά του ΤΧΣ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ανήλθε σε 25,5 δισ. ευρώ και η συνεισφορά του στην εξυγίανση μη συστημικών τραπεζών σε 14,4 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια το ΤΧΣ συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών του 2015 με 5,4 δισ. ευρώ σε μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα (contingent convertibles – CoCos). Στο συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συνεκτιμηθεί η μετατροπή των οριστικών και εκκαθαρισμένων φορολογικών απαιτήσεων (deferred tax credit – DTCs της Τράπεζας Αττικής), καθώς και η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Τέλος, θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη και το ύψος των DTC των σημαντικών τραπεζών που έχει ήδη αποσβεστεί.

To άρθρο Στουρνάρας (ΤτΕ): Η στήριξη των τραπεζών το 2009 – 2015 αφήνει όφελος 3,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button