Τι πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα – Άμεση Ενημέρωση
Το έκζεμα είναι μια διαταραχή του φραγμού του δέρματος, μια φλεγμονή που προκαλεί συμπτώματα όπως ερυθρότητα, φαγούρα και εξανθήματα. Παρουσιάζεται πολύ συχνά σε βρέφη και παιδιά, ωστόσο αλλά είναι συχνό και στους ενήλικες. Ο τύπος του εκζέματος που έχετε μπορεί να καθορίσει τον τύπο του εξανθήματος που θα εμφανίσετε. Ο πιο συχνός τύπος είναι η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στις εξάρσεις του εκζέματος. Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν: χημικά ή συντηρητικά που βρίσκονται σε καθαριστικά και απορρυπαντικά, αρωματικά προϊόντα, καπνός τσιγάρου
εξωτερικά αλλεργιογόνα όπως γύρη, μούχλα, ακάρεα σκόνης, συνθετικά υφάσματα, ιδρώτας,
αλλαγές θερμοκρασίας, στρες, τροφικές αλλεργίες και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος αλλά η πιο συνήθης είναι η ατοπική δερματίτιδα (συχνά ονομάζεται απλώς έκζεμα). Είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος. Προκαλεί ξηρό δέρμα με φαγούρα με κόκκινο εξάνθημα. Είναι πολύ συχνή σε παιδιά από τριών μηνών και μετά, αλλά εμφανίζεται επίσης σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Με τον καιρό το δέρμα γίνεται παχύρρευστο και τραχύ από το συχνό ξύσιμο και τρίψιμο. Η ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας τείνει να βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μπορεί όμως να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, λόγω της αϋπνίας από τη συνεχή φαγούρα και των περιορισμών σε ρούχα, προϊόντα σώματος, κατοικίδια ή κοινωνικές δραστηριότητες. Η παρουσία των συμπτωμάτων σε εμφανή σημεία του σώματος όπως το πρόσωπο και τα χέρια ίσως έχει επίπτωση στην αυτοεκτίμηση. Τα βραδινά ηρεμιστικά για τη βελτίωση του ύπνου και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων στην καθημερινή ζωή.
ο έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, αλλά συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τους εσωτερικούς αγκώνες, το πίσω μέρος των γονάτων, τα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής.
Ο δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σωστή θεραπεία για το έκζεμα. Η σωστή θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο και τη σοβαρότητα του εκζέματός σας. Ίσως φανεί χρήσιμο να συνδυάσετε περισσότερες από μία θεραπείες.
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Τα από του στόματος μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν από τη φαγούρα. Λειτουργούν αναστέλλοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την ισταμίνη. Οι κρέμες και οι αλοιφές κορτιζόνης (στεροειδή) μπορούν να ανακουφίσουν από τη φαγούρα και την απολέπιση.
- Τα στεροειδή χαμηλής ισχύος, όπως η υδροκορτιζόνη, είναι διαθέσιμα ως μη συνταγογραφούμενα και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του ήπιου εκζέματος. Τα στεροειδή υψηλής ισχύος για μέτριο ή σοβαρό έκζεμα μπορούν να συνταγογραφηθούν από γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή από το στόμα όταν η τοπική υδροκορτιζόνη δεν βοηθά. Οι κρέμες με στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν σε μια έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς.
- Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις συνταγογραφούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τα ανοσοκατασταλτικά εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιδράσει υπερβολικά. Αυτό αποτρέπει τις εξάρσεις του εκζέματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, λοίμωξης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικής νόσου.
- Η φωτοθεραπεία που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως ή ηλιακούς λαμπτήρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν έκζεμα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ