Πολιτισμός

Το 95% των NFTs είναι «νεκρό», αποκαλύπτει νέα έρευνα

Μόλις μια δεκαετία μετά τη δημιουργία του πρώτου μη ανταλλάξιμου token το 2014, μια νέα έκθεση παρέχει μια ματιά στο πόσο έχει πέσει η αγορά των NFT τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 95% των NFTs, σε αυτό το σημείο, θεωρούνται «νεκρά». Με άλλα λόγια, η συνάφεια και η νομισματική τους αξία έχει πέσει, με τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίζουν απώλεια 44,5% στην αρχική τους επένδυση, κατά μέσο όρο.

Ένα NFT, ή «μη ανταλλάξιμο διακριτικό», είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο για το οποίο αγοράζετε με μοναδικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένα NFT μπορεί να είναι ένα ψηφιακό έργο τέχνης και αν το αγοράσετε, έχετε αυτό το έργο τέχνης με τον ίδιο τρόπο που θα είχατε έναν φυσικό πίνακα ζωγραφικής – εκτός από το ότι δεν μπορείτε να κρεμάσετε ένα ψηφιακό NFT στον τοίχο σας.

Παρόλο που τα NFT υπάρχουν από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η συνάφειά τους εξερράγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, ιδιαίτερα το 2020 και το 2021. Χάρη στην εμφάνιση συγκεκριμένων έργων NFT όπως το Bored Ape Yacht Club, τα ψηφιακά έργα τέχνης έγιναν πηγή γοητείας για πολλούς στο διαδίκτυο και η κατοχή ενός NFT έγινε ένα περίεργο είδος συμβόλου πλούτου για τους χρήστες του Διαδικτύου.

Γενικά, η αγορά NFT θεωρήθηκε ως επένδυση, παρόμοια με την αγορά ενός πίνακα ζωγραφικής ή ενός κλασικού αυτοκινήτου, αλλά η νέα αναφορά από το NFTevening υποδηλώνει ότι οι μέρες τους έχουν τελειώσει. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι επενδυτές έχουν ένα φυσικό (ή ανταλλάξιμο) στοιχείο για να αντιπροσωπεύουν τις επενδύσεις τους.

Αντίθετα, στην περίπτωση των NFT, η μόνη ανταμοιβή που έλαβαν οι χρήστες για την επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένα βιαστικά μαζευμένο καρτούν ενός πιθήκου, το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως φωτογραφία προφίλ με την ελπίδα ότι κανένας άλλος στο Διαδίκτυο δεν είχε την ίδια εικόνα.

Αναμενόμενα, λοιπόν, η τρέλα NFT δεν κράτησε πολύ. Κατά τις αρχές του 2021, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη διάφορων διασημοτήτων υψηλού προφίλ, τα NFT έφτασαν σε εκατομμύρια δολάρια και η αξία της αγοράς ήταν 250 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2022, ωστόσο, η αξία των NFT είχε πέσει κατακόρυφα, όπως και η συνάφειά τους στον κόσμο της τέχνης. Τώρα, όπως υποστηρίζεται από αυτήν την πρόσφατη αναφορά του NFTevening, η συντριπτική πλειονότητα των NFT είναι ουσιαστικά άχρηστα.

Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί θα μπορούσαν να υποθέσουν, τα NFT, ως μορφή τέχνης, είναι απίστευτα επιβλαβή για το περιβάλλον. Η δημιουργία, η πώληση και η ιδιοκτησία των NFT απαιτεί μια κολοσσιαία ποσότητα ενέργειας, η οποία στη συνέχεια έχει πραγματικές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button