Οικονομία

Η Fed μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την πανδημία – Galaksias Portal News

Πράξη έκανε την πρώτη κίνηση μείωσης των επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετά από την έναρξη της πανδημίας και του «τρελού» ράλι αύξησης του κόστους χρήματος.

Η μείωση αυτή των επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους αναλυτές και τους επενδυτές οι οποίοι προσδοκούσαν στην κίνηση αυτή της Fed έτσι ώστε να ακολουθήσει τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Μεξικό, Ελβετία και Σουηδία.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) σήμερα (18.09.2024), μετά από το πέρας διήμερης συνεδρίασης, το επιτόκιο της Fed μειώνεται επιθετικά κατά 50 μονάδες βάσης,

Η απόφαση διαμορφώνει το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 4,75%-5%. Ενώ το επιτόκιο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, διαχέεται σε πολλαπλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και οι πιστωτικές κάρτες.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε άλλη μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην προσδοκία της αγοράς. Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 πέραν της σημερινής κίνησης.
«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων». Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να προτιμά μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας, η επιτροπή έκρινε ότι «η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει κινηθεί ανοδικά, αλλά παραμένει χαμηλό». Οι αξιωματούχοι της FOMC αύξησαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από το 4% που προέβλεπε η τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο, και μείωσαν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, η επιτροπή μείωσε την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Η επιτροπή αναμένει ότι το μακροχρόνιο ουδέτερο επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%, ένα επίπεδο που έχει ανέβει υψηλότερα καθώς η Fed αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Η απόφαση έρχεται παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες φαίνονται αρκετά σταθεροί.

 

 

To άρθρο Η Fed μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την πανδημία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button