Οικονομία

Σήμερα κρίνεται η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τρέχουν να προλάβουν τις αμερικανικές εκλογές, πόσα χάνει η οικονομία από τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης με αριθμούς, οι αραχνιασμένες Πρότυπες Προτάσεις

Σήμερα κρίνονται πολλά για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Τώρα τι να γράψει κάποιος για την υπόθεση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου; Για το πως κατάφερε να την μετατρέψει σε διεθνές σήριαλ η Λευκωσία και πως κάποιοι κατάφεραν να τρομοκρατήσουν τους Κύπριους καταναλωτές με υπερβολές για τις επιβαρύνσεις από τη μεγάλη επένδυση. Το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη θα κρίνει πολλά. Αρκετοί ευελπιστούν πως σήμερα θα μπει ένα τέλος στα παζάρια, τις εκατέρωθεν διαρροές, στις παράλογες απαιτήσεις της κυπριακής πλευράς που δεν ωφελούν κανέναν. Και κυρίως κάνουν μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών επενδυτών για το έργο. Ας μείνουμε εδώ γιατί κάθε πρωί ξυπνάμε με ένα «Δόξα τω Θεώ» και κοιμόμαστε με πολλά «Βοήθα Παναγία μου!»

Τρέχουν να προλάβουν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που τρέχει με την πώληση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας που σήμερα ελέγχει το ΤΧΣ τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες όσο μπορούν πιο νωρίς σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν πως όσο πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές τόσο θα αυξάνεται η ένταση στις διεθνείς αγορές με φαινόμενα μεγάλων διακυμάνσεων, κ.α. Η UBS κυκλοφόρησε στις αρχές της εβδομάδας έναν οδηγό με 24 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ σε χρηματιστήρια, γεωπολιτική και άλλους τομείς. Και οι υπόλοιποι διεθνείς οίκοι βγάζουν αυτές τις ημέρες εκθέσεις με απόπειρες προβλέψεων τόσο του εκλογικού αποτελέσματος, όσο και των επιπτώσεων από μια επικράτηση Ντ. Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις.

Πόσα έχουμε εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης και τι έφτασε στην οικονομία

Μαζί με το ένα δισεκ. ευρώ που θα εισπράξουμε τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα έχει λάβει 18,1 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα σε τρία χρόνια και δύο μήνες, με αρχή από τον Αύγουστο του 2021. Μιλάμε για πολλά λεφτά, όπως δικαίως πανηγυρίζουν και οι αρμόδιοι υπουργοί. Πόσα όμως από αυτά τα κονδύλια έχουν φτάσει στην οικονομία, έχουν δηλαδή γίνει δαπάνες; Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τις παρουσιάσεις (με τα ωραία γραφήματα) του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, στην οικονομία έχουν φτάσει 6,1 δισεκ. ευρώ από το σκέλος επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και περίπου 1,9 δισεκ. ευρώ από το δανειακό σκέλος. Δηλαδή τα οκτώ από τα 18,1 δισεκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 10,1 δισεκ. ευρώ βρίσκονται στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Ο κ. Ν. Παπαθανάσης είπε την Δευτέρα πως στο δανειακό σκέλος έχουν υπογραφεί συμβάσεις δανείων από τράπεζες σε επιχειρήσεις ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχει εκταμιευθεί μόλις το 35%.

Αισιόδοξες προβλέψεις, δυσκολίες στην υλοποίηση έργων και προγραμμάτων

Πόσα προέβλεπαν οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης πως θα έχουμε απορροφήσει, δηλαδή θα έχουν φτάσει στην οικονομία, από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2024; Περίπου 10,3 δισεκ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει μια αστοχία της τάξης των 4,2 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις που δεν έγιναν επειδή δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε εγκαίρως θέματα αδειοδοτήσεων, απαλλοτριώσεων, κ.α. Αν στα οκτώ δισεκ. είχαν προστεθεί τα 4,2 δισεκ. θα μιλούσαμε για μια άλλη εικόνα. Ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να εκτοξεύσουμε τις απορροφήσεις από το ένα δισεκ. στα τέλη Αυγούστου στα δύο δισεκ. πάλι η αστοχία θα είναι μεγάλη. Κάτι πρέπει να γίνει.

Οι αραχνιασμένες Πρότυπες Προτάσεις

Μέσα στον επόμενο μήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα καταθέσει στη Βουλή το πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητο ώστε να «αναστηθούν» οι λεγόμενες Πρότυπες Προτάσεις, το μοντέλο υλοποίησης έργων που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Χθες ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος είπε, σε συνέδριο, πως το προηγούμενο νομοθέτημα δεν ήταν και τόσο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο… Επίσης, ο κ. Ταχιάος προειδοποίησε πως αφού αλλάξει η νομοθεσία, τότε θα ανοίξουν οι αραχνιασμένοι φάκελοι με τις Πρότυπες Προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Τότε θα εξεταστεί αν θα βάλει πλάτη ή όχι το ελληνικό δημόσιο. Ετσι για την ιστορία, Πρότυπες Προτάσεις έχουν κατατεθεί για έργα όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ο οδικός άξονας Ελευσίνα – Οινόφυτα.

To άρθρο Σήμερα κρίνεται η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τρέχουν να προλάβουν τις αμερικανικές εκλογές, πόσα χάνει η οικονομία από τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης με αριθμούς, οι αραχνιασμένες Πρότυπες Προτάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button