Εργασία

«Τάσεις» φυγής για… σύνταξη: 230.000 αιτήσεις -Πού θα φτάσουν τα όρια ηλικίας

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ο επόμενος έλεγχος για το ασφαλιστικό σύστημα θα πραγματοποιηθεί, όπως είναι προγραμματισμένο, το 2027, εν τούτοις το κλίμα φόβου ενδεχόμενης αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας παραμένει.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο εξάμηνο πλησίασαν τις 100.000, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους ενδέχεται να φθάσουν τις 230.00 έως 250.000. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 99.434 κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ενδεικτικό της αύξησης που διαπιστώνεται εντός του 2024.

Η Εκθεση Ατλας για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου δείχνει ότι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όταν είχαν υποβληθεί 94.851, καταγράφεται αύξηση 4.583 αιτήσεων φέτος (ποσοστό 4,6%).

Τα εφιαλτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό επανήλθαν στην επικαιρότητα με την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό βέβαια με τις περιορισμένες γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Η έκθεση αναφέρει για τη χώρα μας το ενδεχόμενο η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 67,5 έτη από τα 62 έτη που είναι σήμερα – με 40 έτη ασφάλισης.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι το 2030 προτείνεται η αύξηση του σημερινού ορίου του 62ου έτους της ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης στα 63,5 έτη. Ταυτοχρόνως το γενικό όριο ηλικίας, που σήμερα είναι στα 67 έτη, ενδέχεται να φθάσει στα 68,5 έτη το 2030 και τα 72,5 έτη το 2070.

Οπως είναι φυσικό, τα σενάρια αυτά δημιουργούν τάσεις φυγής στους ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης.

Ποιες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις το 2025

Τρεις αλλαγές στις συντάξεις έχει αποφασίσει να δρομολογήσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα με ορίζοντα εφαρμογής τους στις αρχές του 2025.

Οι αλλαγές που έχουν προκριθεί και αναμένεται να προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή είναι οι εξής:

1.Μείωση των κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων (π.χ. γήρατος και χηρείας) που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ μικτά.

2.Επανεξέταση όλων των συντάξεων χηρείας ώστε σε περίπτωση που ο δικαιούχος χηρείας μετά την πρώτη τριετία έχει και δική του σύνταξη ή απασχολείται, να μειώνεται κατά 50% μόνον η εθνική σύνταξη (ενώ τώρα το 50% επιβάλλεται σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη χηρείας). Στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερη σύνταξη εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν τη μικρότερη σύνταξη που θα έχει την περικοπή κατά 50%.

3.Νέο -ευνοϊκότερο- σύστημα καθορισμού των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Από 1/1/2025 οι μισθοί που θα λαμβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη, θα αυξάνονται με δυο μηχανισμούς:

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button