Οικονομία

Η Κομισιόν δεν δέχεται πλαφόν στη χονδρική τιμή – Τι απάντησε στην επιστολή Μητσοτάκη – Galaksias Portal News

Αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μηχανισμού που να επιβάλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος είναι η Κομισιόν, όπως δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαία αξιωματούχος στο Montel, μετά την αρχική γενικόλογη απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή του ζητώντας έκτακτα μέτρα και ανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κι ενός μηχανισμού επιβολής πλαφόν ώστε να είναι πιο δίκαιη η διαμόρφωση των τιμών στην περιοχή μας. Η ίδια η Λάιεν απέφυγε να διεισδύσει στον πυρήνα του θέματος, λέγοντας απλά ότι «όσο περισσότερο έχουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές».

Περισσότερο αποκαλυπτική ήταν η αξιωματούχος, λέγοντας ότι δεκτό μπορεί να γίνει υπό όρους ένα μέτρο με ρυθμιζόμενα τιμολόγια λιανικής προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μάλιστα, σχετικές συζητήσεις διεξάγονται ήδη μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας.

Μιλώντας για τα αίτια των πρόσφατων ανατιμήσεων στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, η αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουκρανία ευθύνεται σε μικρό μονάχα βαθμό και οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού, όπως για παράδειγμα στις ελλιπείς διασυνδέσεις και την έλλειψη αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν βλέπει το όλο θέμα σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Τονίστηκε σχετικά ότι η χώρα μας είχε τιμές χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου την άνοιξη, ενώ ακόμη και σήμερα είναι πιο κάτω από τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Επόμενο βήμα για το θέμα των τιμών θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι υπουργοί ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης θα συναντηθούν στη Βουδαπέστη.

To άρθρο Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Κομισιόν δεν δέχεται πλαφόν στη χονδρική τιμή – Τι απάντησε στην επιστολή Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button