Υγεία

Τα μοναδικά οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία – Σε ποιες τροφές θα την βρείτε

Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς παράγεται από το σώμα μας φυσικά με την έκθεση της επιδερμίδας μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τα οφέλη της βιταμίνης D για την συνολική υγεία μας, αλλά σε ποιες τροφές μπορείτε να την βρείτε. 

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.

Καταπολεμά τις ιώσεις

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.

Προλαμβάνει την σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για να αναπτυχθεί σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά ή ακόμα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου.

Αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα όπως ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή.

Επίσης, η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια, κάνοντας την καρδιά να δρα πιο αποτελεσματικά και να διοχετεύει αρκετό αίμα σ’ όλο τον οργανισμό.

Προλαμβάνει διάφορα είδη καρκίνου

Η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητές για ορισμένους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Τα ποσοστά είναι ακόμα καλύτερα, όταν συνδυάζεται με ασβέστιο.

Επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας

Τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση προλαμβάνει τα κατάγματα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου στα οστά (οστεομαλακία).

Συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους

Η βιταμίνη D μπορεί να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης, μίας ορμόνης που βοηθάει στον έλεγχο της πείνας, καθώς και στην ποσότητα του λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα.

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (RDI) είναι συνήθως περίπου 400-800 IU, ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή. Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους έχουν έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης. Για να διαπιστώστε τα δικά σας επίπεδα, μπορείτε να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση της από τον οργανισμό (π.χ. παχυσαρκία, δυσανεξία στη λακτόζη, νόσος του Crohn). Ή μπορεί απλώς ορισμένα άτομα να χρειάζονται περισσότερο ηλιακό φως.

Μια κουταλιά της σούπας μουρουνέλαιο έχει 1.360 IU βιταμίνης D. Αν δεν σας φαίνεται νόστιμο, προτιμήστε λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες) ή και οστρακοειδή (στρείδια).

H βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στον χυμό πορτοκαλιού και το γάλα, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί. Επίσης, βιταμίνη D περιέχουν το μοσχαρίσιο συκώτι, οι κρόκοι αυγών, τα δημητριακά και τα μανιτάρια.

Είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου. Αλλά το σώμα σας χρειάζεται ηλιακό φως για να παράγει βιταμίνη D. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να εκτίθεστε (με σύνεση) στον ήλιο για 15-20 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα.

To άρθρο Τα μοναδικά οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία – Σε ποιες τροφές θα την βρείτε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button