Οικονομία

Ποιες εξαιρούνται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής  – Galaksias Portal News

Άλλο ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και δη στη φορολογία των επιχειρήσεων φιλοδοξεί να κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, προβλέποντας ωστόσο και σειρά εξαιρέσεων από το μέτρο.

Από 1η Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ ξεκινά την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής μέσω του MyData θέλοντας να βάλει σε μία τάξη τον έλεγχο και την  παρακολούθηση της διακίνησης εμπορευμάτων από πλευράς επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γίνει πιο ακριβής και αποτελεσματική η επιβολή της φορολογίας.

Η παρακολούθηση της διακίνησης των εμπορευμάτων θα γίνεται real time, κάτι που και θα διευκολύνει λειτουργικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να ελέγχει την διακίνηση των αγαθών εντοπίζοντας συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια ή ακόμα και την πλήρη απουσία παραστατικών. 

Σε μια πρώτη φάση θα επηρεαστούν ιδιαίτερα «ακριβοί» κλάδοι όπως είναι τα ενεργειακά προϊόντα, της εμπορίας φαρμάκων και ιατρικών ειδών, οικοδομικών υλικών αλλά και αυτός των παραγωγών και εμπόρων ελαιόλαδου. Η αρχική περίοδος του μέτρου θα αφορά μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ.

Αργότερα, κατά την δεύτερη φάση εφαρμογής θα συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στο μέτρο από τον Απρίλιο του 2025, ενώ από το 2026 η ρύθμιση θα είναι υποχρεωτική και για το Δημόσιο.

Αρχικά, η υλοποίηση θα συμπεριλαμβάνει μόνο την έκδοση παραστατικών και τη διαβίβασή τους στο, ενώ αργότερα θα προστεθεί η δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια τους με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις

Με την ΑΑΔΕ να έχει ξεκινήσει ήδη την μαζική αποστολή email ειδοποίησης των επιχειρήσεων, έχει οριστεί και το ύψος των προστίμων για όσους δεν εισακούσουν τις εκκλήσεις της.

Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και 1.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό.

Ωστόσο, το μέτρο προβλέπει και εξαιρέσεις. Έτσι, ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δεν θα υποχρεούνται σε έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής είναι:

Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αλλά και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά σε συναλλαγές έως 10.000 ευρώ.

Εξαιρούνται επίσης δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής επίσης δεν θα εκδίδεται για διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, όπως είναι οι διακινήσεις φυσικού αερίου, νερού, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.

Ούτε και οι τεχνικοί οι οποίοι μεταφέρουν τα αναγκαία εργαλεία και μηχανήματα για την εκτέλεση των εργασιών τους θα έχουν υποχρέωση έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής, αλλά και η διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας, όπως, τέλος, εξαιρούνται και οι διακινήσεις των γραφείων τελετών.

To άρθρο Επιχειρήσεις: Ποιες εξαιρούνται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button