Πολιτισμός

Δήμος Αθηναίων: «Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως!» – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στις 29 Σεπτεμβρίου στις 18.00 παρουσιάζουν τη δράση «Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως!» μέσα από ομιλίες ειδικών και ένα βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 με θέμα “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.

Μια λάμπα φωταερίου της δεκαετίας του 1930 και ένα βιβλίο με τις διαδρομές των φανοκόρων, που προέρχονται από τη Συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, έρχονται από το ΒΜΦ στο ΜΜΚ για να ρίξουν φως στην εξέλιξη των φωτιστικών μέσων και της τέχνης των φωτισμών στο θέατρο.

Συνομιλίες για τον φωτισμό

Μέσα από συν-ομιλίες και παρουσιάσεις καλεσμένων από διαφορετικά πεδία και πολιτιστικούς χώρους, θα ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι αλλαγές αυτών των μέσων σε βασικά στοιχεία της θεατρικής τέχνης, φτάνοντας στο παρόν και στη σημασία που έχουν για το θέατρο τόσο οι φωτισμοί όσο και οι ίδιοι οι άνθρωποι που τους σχεδιάζουν.

Μία εξ αυτών είναι και η καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα, η οποία, ως βασική ομιλήτρια και με τη συντροφιά του ταλαντούχου σκηνοθέτη και συνεργάτη της, Θάνο Παπακωνσταντίνου, θα ανάψει τον προβολέα του μαγικού κόσμου των θεατρικών φωτισμών, αλλά και του επαγγέλματος του σχεδιαστή θεατρικών φωτισμών σήμερα. Στην εξέλιξη και στην ιστορία του φωτισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και στις αλλαγές που έφερε το φωταέριο στην καθημερινή ζωή, θα μας εισάγει ο Γιάννης Στογιαννίδης, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Την συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ανδριοπούλου, πολιτιστική διαχειρίστρια, ΥΠ.ΠΟ.

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει workshop, για το οποίο οι συμμετέχοντες στην ομιλία θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής κατά την άφιξή τους.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 18:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 44 04 204.

Workshop : Βιωματικό Εργαστήριο Ενηλίκων

Φωτίζοντας τρία εμβληματικά έργα που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας: Νόρμα, Τόσκα, Τραβιάτα.

Μπορεί το φως να αλλάξει τη σχέση μας με ένα λιμπρέτο;

Μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τους τρόπους που η χρήση και ο σχεδιασμός του φωτισμού μπορεί να μεταβάλλει τόσο τη συνολική εικόνα ενός λυρικού έργου όσο και την αίσθηση των θεατών.

Μετά την εισαγωγή του θέματος και τη γνωριμία των συμμετεχόντων, θα ακολουθήσει μια εναλλακτική περιήγηση στο Μουσείο Μαρία Κάλλας με στόχο να εξερευνηθεί η σχέση που μπορεί να έχει ένα θεατρικό κείμενο με το περιβάλλον στο οποίο παρουσιάζεται, αλλά και η επίδραση του φωτός στην εμπειρία και διάθεσή μας.

Το workshop θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας και θα πραγματοποιηθεί από την Δανάη Μέγα, Μουσειοπαιδαγωγό – Θεατροπαιδαγωγό και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την Ιωάννα Παντέ, Μουσειοπαιδαγωγό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, και την Μαρία Μαυροειδή, Μουσειολόγο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 19.45

Διάρκεια: 60 λεπτά.

Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Αφορά αποκλειστικά τους συμμετέχοντες στην προηγούμενη ομιλία.

*Δήλωση ενδιαφέροντος εκ των προτέρων κατά την είσοδο στην ομιλία.

**Δεν απαιτείται κάποια ειδική γνώση και εμπειρία για τη συμμετοχή στο workshop.

Βιογραφικά βασικών ομιλητών:

Χριστίνα Θανάσουλα Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Arts in Advanced Theatre Practice, με εξειδίκευση στον Σχεδιασμό Φωτισμών, από το Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου (RCSSD). Από το 2022, εκπονεί την διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει σχεδιάσει φωτισμούς για περισσότερες από 270 παραστάσεις θεάτρου, όπερας, χορού και site specific projects, έχοντας συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα καθώς και με πολλές ανεξάρτητες ομάδες θεάτρου και χορού. Είναι η συγγραφέας του Επαγγελματικού Περιγράμματος και του Εκπαιδευτικού Υλικού της ειδικότητας του Τεχνικού φωτισμού ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων (ανάθεση της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), καθώς και της μονογραφίας «Σχεδιασμός Φωτισμών: ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις», ανεξάρτητη έκδοση, Αθήνα: 2021. Διδάσκει θεατρικό φωτισμό στο τμήμα Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Περισσότερες πληροφορίες και δείγμα της δουλειάς της στο www.creativelighting.gr .

Γιάννης Στογιαννίδης Σπούδασε νεότερη ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει κάνει έρευνες στα πεδία της ιστορίας της εργασίας, της κοινωνικής ιστορίας της υγείας και της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button