Ποια είναι τα χρονικά ορόσημα για τους νέους «Σιδηρόδρομους Ελλάδας»
Για σήμερα Τρίτη το πρωί (24.9.2024), ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προγραμματίσει να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα, τη δημιουργία της νέας σιδηροδρομικής εταιρείας, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Το newsit.gr, έχει αναφερθεί τελευταία στα μεγάλα «κενά» και τις εκκρεμότητες στον σιδηροδρομικό τομέα, όπως και στα έργα που προωθούνται σε διάφορα μέτωπα. Ωστόσο, στον σιδηροδρομικό κόσμο ξεχωρίζει και η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθείται, σε συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ενοποίηση των φορέων του κλάδου με στόχο, όπως φιλοδοξούν στην κυβέρνηση, να απαλειφθούν παθογένειες του παρελθόντος που εν πολλοίς, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οφείλονταν στη διάσπαση σε ξεχωριστούς φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, τον οποίον πρόσφατα ανέπτυξε και ο Κ. Μαγουλάς (Γενικός Γραμματέας Υποδομών), για το έργο ενοποίησης των φορέων του Σιδηρόδρομου, υπό τον ΟΣΕ, που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με τελικό ορόσημο το τέλος του 2025, έως το τέλος του 2024 η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να καταθέσει το πλάνο υλοποίησης.
Προβλέπεται, επίσης, ότι στο τέλος του 2024 θα έχει ψηφιστεί η νομοθεσία που αφορά στο μετασχηματισμό, ενώ αναμένεται η διακήρυξη για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου διοίκησης. Στα μέσα του 2025, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υποβάλει το νέο στρατηγικό πλάνο της καινούριας εταιρείας, ενώ τότε θα πρέπει να υπογραφεί η νέα σύμβαση με το δημόσιο και το νέο οργανισμό, σχετικά για τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει.
Ο «Νέος ΟΣΕ»
Όπως έχει γίνει γνωστόν, σε γενικές γραμμές η στόχευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος φορέας, με το όνομα Σιδηρόδρομοι Ελλάδος. Σε αυτόν θα συνενωθεί η ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του σιδηροδρομικού υλικού, ούτως ώστε ένας φορέας να έχει όλες τις ευθύνες για τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, κατά το υπουργείο. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν μνημόνια συνεργασίες με ξένους φορείς (π.χ. Γερμανικούς Σιδηροδρόμους).
Ο νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, θα αναλάβει αναλαμβάνει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, όπως περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ενώ καθίσταται και μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και έργων που εκτελούνται επί του σιδηροδρομικού δικτύου, της διαχείρισης του τροχαίου υλικού καθώς και των σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων της ιδιοκτησίας του.
Στη νέα εταιρεία εντάσσονται επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ: α) η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και β) η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της (τροχαίο υλικό, ενεργές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις). Θα προσληφθεί, μετά από διεθνή διαγωνισμό, εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνική και διοικητική εμπειρία στη διοίκηση και λειτουργία αντίστοιχων φορέων, ως «Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης» του Νέου ΟΣΕ.
Ο Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης θα συνεισφέρει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένα ανώτατα στελέχη, αναλαμβάνοντας σε καθημερινή βάση, το σύνολο των επιχειρησιακών εργασιών της Εταιρείας, καθώς και την ειδικότερη ευθύνη λειτουργίας κρίσιμων Επιχειρησιακών Τομέων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, εφαρμόζοντας αναλογικά διεθνείς εμπειρίες που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν από αντίστοιχους σιδηροδρομικούς Οργανισμούς.
Τα έργα – «σημαίες»
Το 20ετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του σιδηροδρόμου έχει προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας. Την προσεχή διετία θα προχωρήσουν έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον εθνικό προϋπολογισμό, με προοπτική ένταξης στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και έχουν προϋπολογισμό ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ.
Το βραχυπρόθεσμο πλάνο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση. Το πενταετές πλάνο περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, για τα περισσότερα από τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
«Το σχέδιο του Υπουργείου καταρτίστηκε με βάση τέσσερις πυλώνες, την ολοκλήρωση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, που θα μας συνδέει με ολόκληρη την Ευρώπη, τη σύνδεση με τα διασυνοριακά σημεία – την Ειδομένη, τον Προμαχώνα και το Ορμένιο -, τη σύνδεση με τα λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα και τις Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς και την ανάπτυξη προαστιακών επιβατικών μεταφορών και την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στους κεντρικούς άξονες, όπως οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας», ανέφερε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, ο υπουργός Υποδομών και μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι, μετά από πολλά χρόνια, δρομολογούνται έργα που υπερβαίνουν τα 1,2 δισ. ευρώ μόνο για τον σιδηρόδρομο, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για εξασφαλισμένους πόρους.
Από αυτούς, περίπου 450 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη Θεσσαλία, με στόχο οι σιδηροδρομικές υποδομές να γίνουν καλύτερες και πιο ανθεκτικές και περίπου 200 εκατ. ευρώ για το τμήμα «Νέα Καρβάλη – Τοξότες». «Εξασφαλίσαμε φέτος το καλοκαίρι ακόμα 520 εκατ. ευρώ από το CEF II για να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις είτε στους δύο νέους corridors που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ένας Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και ο άλλος Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, είτε να επιδιορθώσουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση», επισήμανε.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ