Οικονομία

Στόχος για μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 εντός 4ετίας – Galaksias Portal News

Στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση του χρέους της κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, για τη διαφυγή από τη δεκαετή κρίση της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στο «κοντά στο 130%» του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του 2028, ενισχυμένος από μια οικονομία που έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», τόνισε ο υπουργός.

Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και η κυβέρνηση προβλέπει ήδη ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια μείωση της ποσότητας που προβλέπει ο Χατζηδάκης δημιουργεί την άμεση προοπτική ενός μικρότερου σωρού δανείων από την Ιταλία, εκτός εάν η πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας αυτής αλλάξει δραστικά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα επί του παρόντος είναι μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της. Αναπτύχθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η περιοχή του ευρώ στο σύνολό της σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,2%.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας – το μέτρο των εσόδων μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων – θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες.

«Χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025 – από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη – ενώ θα μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο στο τελευταίο αυτό ποσό μέχρι το τέλος του 2028, παρατήρησε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολαρίων), που καλύπτουν αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιταχύνει την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010.

Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

To άρθρο Χατζηδάκης για χρέος: Στόχος για μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 εντός 4ετίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button