Τεχνολογιά

Συλλήψεις και ποινική έρευνα για τις «κάψουλες θανάτου» στην Ελβετία

Οι ελβετικές αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις και έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον «ύποπτο θάνατο» ενός ατόμου σε «κάψουλα αυτοκτονίας».

Η κάψουλα “Sarco”, η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο που μπαίνει μέσα στον θάλαμο που σφραγίζει και έπειτα να πατά ένα κουμπί που απελευθερώνει αέριο άζωτο. Το άτομο στη συνέχεια  προβλέπεται πως θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Exit International, μια ομάδα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με έδρα την Ολλανδία, δήλωσε ότι βρίσκεται πίσω από την τρισδιάστατη εκτυπωμένη συσκευή που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε η αστυνομία με ανακοίνωσή της, μια δικηγορική εταιρεία ενημέρωσε τους εισαγγελείς στο Schaffhausen ότι μια «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» με τον Sarco έλαβε χώρα τη Δευτέρα κοντά στο Merishausen, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι» τέθηκαν υπό κράτηση και οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για υποψία υποκίνησης αυτοκτονίας.

Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ανέφερε την Τρίτη ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους φωτογράφους της που ήθελε να τραβήξει φωτογραφίες από τη χρήση του Sarco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα email, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών είπε στο AP ότι ήταν σε επαφή με την εφημερίδα και Ελβετούς αξιωματούχους. «Όπως πάντα, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη νομική διαδικασία άλλης χώρας. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία υποστηρίζει σταθερά την ελευθερία του Τύπου. Είναι πολύ σημαντικό οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα», ανέφερε.

Η Exit International, η ομάδα πίσω από το Sarco, ανέφερε σε δήλωση ότι μια 64χρονη γυναίκα από τις Μεσοδυτικές ΗΠΑ – δεν διευκρίνισε περαιτέρω – η οποία υπέφερε από “σοβαρό ανοσοποιητικό συμβιβασμό” πέθανε τη Δευτέρα το απόγευμα κοντά στα γερμανικά σύνορα χρησιμοποιώντας τη συσκευή Sarco.

Ανέφερε ότι ο Florian Willet, συμπρόεδρος του The Last Resort, μιας ελβετικής θυγατρικής της Exit International, ήταν το μόνο πρόσωπο που ήταν παρόν και περιέγραψε τον θάνατό της ως «ήρεμο, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Ο Δρ. Philip Nitschke, ένας Αυστραλιανής καταγωγής εκπαιδευμένος γιατρός πίσω από το Exit International, είπε στο παρελθόν στο AP ότι η οργάνωσή του έλαβε συμβουλές από δικηγόρους στην Ελβετία ότι η χρήση του Sarco θα ήταν νόμιμη στη χώρα.

Στη δήλωση του Exit International την Τρίτη, ο Nitschke είπε ότι «είναι ευχαριστημένος που το Sarco είχε αποδώσει ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί για να παρέχει έναν ειρηνικό θάνατο τη στιγμή της επιλογής του ατόμου».

Είχε κριθεί παράνομη

Τη Δευτέρα, η υπουργός Υγείας Elisabeth Baume-Schneider ρωτήθηκε στο ελβετικό κοινοβούλιο σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση της κάψουλας Sarco και είπε ότι η χρήση της δεν θα ήταν νόμιμη.

«Από τη μια πλευρά, δεν πληροί τις απαιτήσεις του νόμου για την ασφάλεια των προϊόντων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία», είπε. «Από την άλλη πλευρά, η αντίστοιχη χρήση αζώτου δεν είναι συμβατή με το άρθρο στον νόμο περί χημικών προϊόντων».

Τον Ιούλιο, η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε ότι ο Peter Sticher, κρατικός εισαγγελέας στο Schaffhausen, έγραψε στους δικηγόρους της Exit International λέγοντας ότι οποιοσδήποτε χειριστής της κάψουλας αυτοκτονίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εάν χρησιμοποιηθεί εκεί — και οποιαδήποτε καταδίκη θα μπορούσε να επιφέρει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση .

Εισαγγελείς σε άλλες ελβετικές περιοχές ανέφεραν επίσης ότι η χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίωξη.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια 54χρονη Αμερικανίδα με πολλαπλές παθήσεις υγείας είχε σχεδιάσει να είναι το πρώτο άτομο που θα χρησιμοποιούσε τη συσκευή, χωρίς τελικά να προχωρήσει η διαδικασία.

Τι προβλέπει ο ελβετικός νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία

Η Ελβετία είναι από τις μόνες χώρες στον κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη για να τερματίσουν νόμιμα τη ζωή τους και έχει μια σειρά από οργανώσεις που είναι αφοσιωμένες στο να βοηθούν ανθρώπους να αυτοκτονήσουν. Αλλά σε αντίθεση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, η Ελβετία δεν επιτρέπει την ευθανασία, η οποία περιλαμβάνει επαγγελματίες υγείας που σκοτώνουν ασθενείς με θανατηφόρα ένεση κατόπιν αιτήματός τους και σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Συγκεκριμένα η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» και όσοι βοηθούν το άτομο να πεθάνει δεν το κάνουν για «οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο», σύμφωνα με κυβερνητικό ιστότοπο.

Ορισμένοι νομοθέτες στην Ελβετία υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι ασαφής και προσπάθησαν να κλείσουν αυτά που αποκαλούν νομικά κενά.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button