Υγεία

Είναι φάρμακο για την ηπατική δυσλειτουργία; – Galaksias Portal News

Στο έγκριτο διεθνές περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine) παρουσιάστηκαν, τις προηγούμενες εβδομάδες, στοιχεία που αφορούν την επίδραση του νέου φαρμάκου που χρησιμοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, την τιρζεπατίδη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) και η Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) συνοψίζουν τα σημαντικότερα στοιχεία.

Η στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASH- Metabolic dysfunction- associated steatohepatitis) είναι μια προοδευτική ηπατική νόσος που σχετίζεται με επιπλοκές και θάνατο που σχετίζονται με το ήπαρ. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της τιρζεπατίδης, ενός αγωνιστή του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου και των υποδοχέων πεπτιδίου-1 που μοιάζουν με γλυκαγόνη, σε ασθενείς με MASH και μέτρια ή σοβαρή ίνωση είναι ασαφής.

Πολυκεντρική δοκιμή

Πραγματοποιήθηκε μια πολυκεντρική, διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή φάσης 2, εύρεσης δόσης, στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένη με βιοψία MASH και στάδιο F2 ή F3 (μέτρια ή σοβαρή) ίνωση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν μια φορά την εβδομάδα υποδόρια τιρζεπατίδη (5 mg, 10 mg ή 15 mg) ή εικονικό φάρμακο για 52 εβδομάδες. Το πρωτεύον τελικό σημείο ήταν η υποχώρηση του MASH χωρίς επιδείνωση της ίνωσης στις 52 εβδομάδες. Ένα βασικό δευτερεύον τελικό σημείο ήταν η βελτίωση (μείωση) τουλάχιστον ενός σταδίου ίνωσης χωρίς επιδείνωση του MASH. Μεταξύ 190 συμμετεχόντων που είχαν υποβληθεί σε τυχαιοποίηση, 157 είχαν αποτελέσματα βιοψίας ήπατος την εβδομάδα 52 που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που πληρούσαν τα κριτήρια για την θεραπεία του MASH χωρίς επιδείνωση της ίνωσης ήταν 10% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 44% στην ομάδα των 5 mg τιρζεπατίδης, 56% στην ομάδα τιρζεπατίδης των 10 mg και 62% στην ομάδα τιρζεπατίδης των 15 mg. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που είχαν βελτίωση τουλάχιστον ενός σταδίου ίνωσης χωρίς επιδείνωση της MASH ήταν 30% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, 55% στην ομάδα των 5 mg τιρζεπατίδης, 51% στην ομάδα τιρζεπατίδης των 10 mg και 51% στην ομάδα τιρζεπατίδης των 15 mg. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στις ομάδες τιρζεπατίδης ήταν γαστρεντερικά συμπτώματα και οι περισσότερες ήταν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας.

Σε αυτή τη δοκιμή φάσης 2 στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες με MASH και μέτρια ή σοβαρή ίνωση, η θεραπεία με τιρζεπατίδη για 52 εβδομάδες ήταν πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο σε σχέση με την θεραπεία του MASH χωρίς επιδείνωση της ίνωσης. Απαιτούνται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες δοκιμές για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της τιρζεπατίδης για τη θεραπεία του MASH.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button