Εργασία

Κανονικά θα καταβάλλεται η σύνταξη αναπηρίας σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται

Οι ασφαλισμένοι του e -Ε.Φ.Κ.Α. που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας, θα την λαμβάνουν κανονικά χωρίς να απαιτείται να διακόπτουν την εργασία τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1 Ιανουαρίου 2024. Έτσι εναρμονίζεται το καθεστώς για την κατηγορία αυτή με τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι με διάταξη που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου του ΥπουργείουΥγείας με τίτλο: “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας” που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται εκ του νόμου, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους για να γίνουν αποδέκτες της.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, υποβάλλονται εκ νέου εντός έξι μηνών και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στο χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το οποίο, σε όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30% όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button