Τεχνολογιά

με GenAI εφαρμογές μετάφρασης και σύνοψη και στα ελληνικά έρχονται τα νέα smartphones – Galaksias Portal News

Η χθεσινή παρουσίαση των νέων προϊόντων της Xiaomi στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε το CNN Greece, είχε ορισμένες αναμενόμενες ανακοινώσεις όπως τα μοντέλα της σειράς 14Τ αλλά και αρκετές μικρές και μεγάλες εκπλήξεις. Η συνεργασία της Xiaomi με τη Google προκειμένου στα νέα κορυφαία μοντέλα της πρώτης να είναι διαθέσιμος ο Gemini, ο ΑΙ ψηφιακός βοηθός της δεύτερης, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη όπως και η απόφαση του τρίτου μεγαλύτερη κατασκευαστή smartphones παγκοσμίως να διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά, για πρώτη φορά, ένα μοντέλο με αναδιπλούμενη οθόνη, το Mix Flip.

Όμως, αυτό που αποτέλεσε μία ωραία έκπληξη -χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τους ανθρώπους της Xiaomi κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν ότι εφαρμογές που βασίζονται στην ΑΙ πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η εταιρεία υποστηρίζουν και τα ελληνικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί την εφαρμογή της μετάφρασης (interpreter) και να μιλά ελληνικά τη στιγμή που ο συνομιλητής του μιλά κάποια άλλη γλώσσα. Και οι δύο να μπορούν να διαβάζουν ή να ακούν τι λέει ο ένας στον άλλο! Ή να μπορεί να κάνει μία ηχογράφηση και να γίνεται αυτόματη μετατροπή και στα ελληνικά, όπως και να υπάρχει η δυνατότητα σύνοψης κάποιου κειμένου ή σημειώσεων στη γλώσσα μας. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που smartphones υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα όσον αφορά σε τέτοιου είδους ΑΙ εφαρμογές.

Τα νέα smartphones

Οι ΑΙ εφαρμογές της Xiaomi είναι διαθέσιμες και στα τρία νέα μοντέλα (Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro και Mix Flip) που ανακοινώθηκαν, όπως είναι και η διαθεσιμότητα του Gemini, το οποίο θα έρχεται πλέον προεγκατεστημένο σε όλα τα κορυφαία μοντέλα της εταιρείας, όπως έγινε γνωστό. Από τις 6 Οκτωβρίου θα είναι πάντως διαθέσιμη και η εφαρμογή Circle to Search της Google.

Το ΑΙ πάντως δηλώνει παρών και σε άλλα τμήματα των μοντέλων της σειράς 14Τ και πιο συγκεκριμένα στην κάμερα με τη Xiaomi AISP, την πλατφόρμα AI LM υπολογιστικής φωτογράφισης που βασίζεται στο FusionLM ώστε να παρέχει δυναμικό εύρoς στις λήψεις, με μειωμένο θόρυβο για εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα – ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Αξιοποιώντας έναν τεράστιο όγκο πληροφορίων από το FusionLM, η νέα σειρά της Xiaomi υποστηρίζει UltraHDR για ακόμα καλύτερη εμπειρία HDR. Επιπλέον, το PortraitLM που περιέχεται στην πλατφόρμα AISP ενισχύει το Master Portrait Mode το οποίο καλύπτει τα εστιακά βάθη από 22mm μέχρι 75mm, εξασφαλίζοντας λεπτομέρεια σε πολλά επίπεδα σε φωτογραφίες πορτρέτου με ενισχυμένο βάθος, σαφήνεια και φυσικό εφέ bokeh.

Πέραν του αρκούντος εντυπωσιακού τριπλού συστήματος κάμερας που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica, τα μοντέλα της σειράς 14Τ έρχονται με οθόνη 6,67 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης έως 144 Hz.

Xiaomi_14Ta.jpg

Όσον αφορά στις επιδόσεις, το Xiaomi 14T Pro χρησιμοποιεί ως επεξεργαστή τον MediaTek Dimensity 9300+, προσφέροντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 37% στην απόδοση της CPU πολλών πυρήνων, ενώ συνδυάζεται με την προηγμένη GPU Immortalis-G720, η οποία προσφέρει 44% βελτίωση στην απόδοση των γραφικών.

Το Xiaomi 14T που τροφοδοτείται από το νέο AI επεξεργαστή MediaTek Dimensity 8300-Ultra, προσφέρει 20% αύξηση στην απόδοση της CPU και 60% βελτίωση στην απόδοση της GPU.

Η σειρά Xiaomi 14T διαθέτει ισχυρές μπαταρίες και δυνατότητες ταχείας φόρτισης, εξασφαλίζοντας γρήγορη φόρτιση και αξιόπιστη χρήση. Το Xiaomi 14T Pro ξεχωρίζει ως το πρώτο στη σειρά Xiaomi T που εισάγει ασύρματη φόρτιση, παρέχοντας δυνατότητα ασύρματης φόρτισης 50W εκτός από την μπαταρία 5000mAh. Επιπλέον, το 120W HyperCharge επιτρέπει πλήρη φόρτιση σε μόλις 19 λεπτά. Το Xiaomi 14T είναι εξοπλισμένο με μια ισχυρή μπαταρία 5000mAh και 67W HyperCharge για γρήγορη ενσύρματη φόρτιση.

Και οι δύο συσκευές είναι άμεσα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 649,90 ευρώ για το Xiaomi 14T στην έκδοση με 12 GB μνήμη και 256 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, ενώ φθάνει στα 699,90 ευρώ για την έκδοση με 512 GB αποθηκευτικό χώρο. Το Xiaomi 14T Pro είναι στα 899,90 ευρώ στη έκδοση με 12 GB μνήμη και 512 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο.

Print

Το πρώτο foldable

Μία μικρή έκπληξη από τη χθεσινή παρουσίαση ήταν και η ανακοίνωση του Mix Flip, ενός smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη. Πρόκειται για το πρώτο flip μοντέλο που φέρνει στην Ευρώπη η Xiaomi με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1299,90 ευρώ.

Η συσκευή έρχεται με μία εξωτερική οθόνη 4,01 ιντσών, ενώ η εσωτερική αναδιπλούμενη φθάνει στις 6,86 ίντσες. Η συσκευή είναι εξαιρετικά μικρή και λεπτή, ενώ ο χρήστης έχει πρόσβαση σε πολλές από τις λειτουργίες απευθείας από την εξωτερική οθόνη, γεγονός που ενισχύει την ευχρηστία.

Πέραν της υποστήριξης του Gemini και άλλων ΑΙ λειτουργιών, το Mix Flip έρχεται με μνήμη 12 GB, εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο στα 512 GB και γρήγορη φόρτιση στα 67W. Χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Xiaomi κινούνται σε επίπεδα καλύτερα του άμεσου ανταγωνισμού.

Xiaomi_TV_100_85.jpg

Νέες τηλεοράσεις

Πέραν των νέων smartphones, η Xiaomi ανακοίνωσε μία σειρά ακόμη από νέα προϊόντα, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω το οικοσύστημα της. Αίσθηση προκάλεσε η νέα σκούπα ρομπότ Xiaomi Robot Vacuum X20 Max που αποτελεί τ κορυφαίο μοντέλο της κινεζικής εταιρείας στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπου είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες».

Μία άλλη κατηγορία όπου η Xiaomi θέλει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της είναι αυτή των τηλεοράσεων. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε την Xiaomi TV Max 100 2025 και Xiaomi TV Max 85 2025, δύο τηλεοράσεις με τεχνολογία QLED και διαγώνιο στις 100 και στις 85 ίντσες αντίστοιχα, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα νέα ασύρματα ακουστικά Xiaomi Buds 5, τα οποία προσφέρουν αρκετές επιπλέον δυνατότητες, όπως και το νέο Xiaomi Smart Band 9 με το οποίο η εταιρεία θέλει να συνεχίσει την εξαιρετική παράδοση που έχει δημιουργήσει στο χώρο των smartbands.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button