Οικονομία

Τέλος στον φόρο στα μικρά σκάφη αναψυχής – Ψηφίστηκε η τροπολογία – Galaksias Portal News

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες (26.09.2024) το βράδυ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο περιέχει και την τροπολογία με την οποία μηδενίζεται ο συντελεστής φόρου για τα σκάφη αναψυχής μέχρι 7 μέτρα.

Η τροπολογία επίσης επανακαθορίζει από το έτος 2023 και εφεξής το κριτήριο του μήκους για την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης σε άνω των 7 μέτρων αντί των 5 που ισχύει σήμερα.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Όπως δήλωσε σχετικά κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης: «Το άρθρο 1 της τροπολογίας αφορά τον φόρο για σκάφη μήκους έως επτά μέτρων. Ο φόρος αυτός ορίζονταν σε εκατό ευρώ το έτος. Ο φόρος αυτός για τα μικρού μήκους σκάφη είχε εισπραχθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις από τότε που επιβλήθηκε μέχρι και σήμερα. Φέτος η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση αυτών των σκαφών και την είσπραξη του φόρου, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να υποχρεωθούν να καταβάλουν 400 ευρώ ετησίως.

Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι η ιδιοκτησία τόσων μικρών σκαφών δεν δικαιολογούσε την επιβολή του ειδικού φόρου καθώς πρόκειται μάλιστα σε σημαντικό βαθμό για σκάφη που χρησιμοποιούνται για ερασιτεχνική αλιεία. Για τον λόγο αυτό καταργείται για τα σκάφη με μήκος μέχρι επτά μέτρα και λαμβάνουν επιστροφή όσοι τυχόν έχουν καταβάλει φόρο.

Επίσης, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που καθιερώθηκε με το άρθρο 44 του ν.4111/2013 επιβλήθηκε για σκάφη μήκους μέχρι πέντε μέτρων. Δεν θεωρούμε ότι σκάφη μέχρι επτά μέτρα πρέπει να αποτελούν τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης για τον λόγο αυτό και τροποποιείται η διάταξη ώστε φόρο πολυτελούς διαβίωσης να πληρώνουν οι κάτοχοι μεγαλύτερων σκαφών, μήκους άνω των επτά μέτρων.»

To άρθρο Τέλος στον φόρο στα μικρά σκάφη αναψυχής – Ψηφίστηκε η τροπολογία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button