Πολιτισμός

Πέθανε η Βρετανίδα Μάγκι Σμιθ, πρωταγωνίστρια του Χάρι Πότερ και του Downton Abbey

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η θρυλική Βρετανίδα ηθοποιός Dame Μάγκι Σμιθ, η οποία κέρδισε νέους θαυμαστές τον 21ο αιώνα ως καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ στις ταινίες Χάρι Πότερ και ως χήρα κόμισσα του Γκράντθαμ στην επιτυχημένη σειρά Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Την είδηση επιβεβαίωσαν ο εκπρόσωπός της και η οικογένεια της Σμιθ.

Σε δήλωση των γιων της αναφέρεται: “Με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Dame Μάγκι Σμιθ. Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου”.

“Έντονα κλειστός άνθρωπος, ήταν μαζί με τους φίλους και την οικογένειά της στο τέλος. Αφήνει δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους”.

Η Σμιθ ήταν μια διάσημη παρουσία στη σκηνή και στην οθόνη, καθιερώνοντας τον εαυτό της δίπλα στη φίλη και συνάδελφο ερμηνεύτρια Τζούντι Ντεντς ως ένα από τα πιο σημαντικά και παραγωγικά ταλέντα του Ηνωμένου Βασιλείου στη σκηνή και την οθόνη.

Κέρδισε ένα Όσκαρ για το The Prime of Miss Jean Brodie το 1969, τη μεταφορά του μυθιστορήματος της Muriel Spark στο οποίο έπαιξε μια χαρισματική αλλά επικίνδυνη δασκάλα του Εδιμβούργου και ένα Όσκαρ δεύτερου ηθοποιού για το California Suite το 1978.

Άλλα βραβεία που κέρδισε η ηθοποιός περιλαμβάνουν τρία Χρυσές Σφαίρες, πέντε βραβεία BAFTA, τέσσερα Emmy και ήταν ένας από τους λίγους ερμηνευτές που κέρδισαν το Triple Crown of Acting – όρος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του θεάματος για να περιγράψει ερμηνευτές που έχουν κερδίσει ένα ανταγωνιστικό Όσκαρ, Emmy και Tony Award στις κατηγορίες υποκριτικής.

Ποια ήταν η Μάγκι Σμιθ

Η Μάργκαρετ Νάταλι Σμιθ γεννήθηκε στο Ίλφορντ, στην ανατολική άκρη του Λονδίνου, στις 28 Δεκεμβρίου 1934. Μεγάλωσε στην Οξφόρδη και άρχισε να παίζει στο θέατρο Playhouse της πόλης. Έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ στα «Νέα Πρόσωπα του ’56» και πήρε τη Μάγκι ως σκηνικό της όνομα, επειδή μια άλλη Μάργκαρετ Σμιθ ήταν ενεργή στο θέατρο.

Ο Λόρενς Ολίβιε εντόπισε το ταλέντο της, την προσκάλεσε να γίνει μέλος της αρχικής του ομάδας του Εθνικού Θεάτρου και την έκανε ως συμπρωταγωνίστριά του σε μια κινηματογραφική μεταφορά του «Οθέλλου» το 1965.

Η Σμιθ είπε ότι δύο σκηνοθέτες, ο Ingmar Bergman και ο William Gaskill, και οι δύο σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, ήταν σημαντικές επιρροές.

Γνωστή για την όξινη εξυπνάδα της στους κωμικούς ρόλους, έκανε μια εκτεταμένη καριέρα τόσο στη σκηνή όσο και στην οθόνη – γνωστή για τους ρόλους της σε αμέτρητες ταινίες όπως A Private Function, A Room With A View, The Lonely Passion of Judith Hearne, Gosford Park, Τσάι με τον Μουσολίνι.

Η δουλειά της το 2012 κέρδισε τρεις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες για την παγκόσμια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Downton Abbey και τις ταινίες The Best Exotic Marigold Hotel and Quartet.

Συνόψισε τη ζωή της εν συντομία: «Κάποια πήγε σχολείο, κάποια ήθελε να παίξει, κάποια άρχισε να παίζει, κάποια ακόμα παίζει» και συνόψισε τους μετέπειτα ρόλους της ως «μια γκαλερί γκροτέσκων», συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας ΜακΓκόναγκαλ. Ερωτηθείσα γιατί πήρε τον ρόλο, είπε ειρωνικά: «Ο Χάρι Πότερ είναι η σύνταξή μου».

Οι τελευταίοι της ρόλοι στην οθόνη ήταν στο Downton Abbey: A New Era και στο The Miracle Club του 2023.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button