Κόσμος

Δύο νεκροί από τη φωτιά – Galaksias.com

Δύο απανθρακωμένες σοροί εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο νεκροί είναι οι δύο άνδρες που αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής, όταν πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς το μαντρί γνωστού τους για να τον βοηθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (29/9) σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά, στο Ξυλόκαστρο, στη θέση Ψιλή Ράχη, εξακολουθεί να καίει, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες εκκενώσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για συντονισμό των εναέριων μέσων. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δύο μηχανήματα έργου του υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Κυριακής στάλθηκαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών. Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Στη συνέχεια στις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι. Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22:08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04:εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κορφιώτισσα Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Βρυσούλες και Ξανθοχώρι Κορινθίας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κορφιώτισσα Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Βρυσσούλες και Ξανθοχώρι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, ένα πυροσβεστικό όχημα παραδόθηκε στις φλόγες. Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του, καθώς όπως τονίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, κατάφερε να απομακρυνθεί πριν εγκλωβιστεί στη φωτιά. Ωστόσο, το όχημα κάηκε ολοσχερώς.

Στην Κορινθία έσπευσε και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.

 

 

 

🔥 Εκτός ελέγχου η Πυρκαγιά στο #Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Οι ρυπες του ανέμου ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κατευθύνεται ανεξέλεγκτα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εντολή από τον ασύρματο για μέσα ατομικής προστασίας και την μέγιστη ασφάλεια του προσωπικού.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Sunday, September 29, 2024

 

Τα μηνύματα από το 112

Παράλληλα, λίγο μετά τις 22:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής Καλλιθέα (Στουπαίικα).

Στις 20:30, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Μεντουργιάνικα. Επίσης, το 112 προειδοποιεί τους κατοίκους των χωριών Ελληνικό και Άνω Λουτρό να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λίγο μετά τις 17:50, μήνυμα του 112 ήχησε προειδοποιώντας τους κατοίκους του Ελληνικού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Κάτω Πιτσά.

Στις 17:38 στάλθηκε μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου Κορινθίας να απομακρυνθούν προς τη Ζάχολη.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Ροζενών που τους καλούσε να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο δυσχεραίνεται και εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε αγροτοδασική έκταση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δασική έκταση.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Στα 10 χιλιόμετρα το μέτωπο

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο πύρινο μέτωπο μίλησε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Βλάσης Τσιώτος, στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είναι μεγάλο το μέτωπο καθώς φτάνει τα 10 χλμ. Σε λίγο θα σταματήσουν και τα εναέρια μέσα και η νύχτα θα είναι δύσκολη. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται στα ανατολικά. Εκκενώθηκε το χωριό Ελληνικό».

Συντονιστική σύσκεψη από τον Κικίλια

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button